Komentara: 14
Pregleda: 11391

Povećan broj migranata u Subotici

07.07.2016. u 16:47h > 17:14
Izvor: RTV
Od kada je Vlada Mađarske uvela oštrije mere mera kontrole migracija primetan je veći broj izbeglica i migranata u Subotici. Prihvatni centra za migrante je prepun, za razliku od Stare ciglane, gde nismo zatekli ni jednog.
Povećan broj migranata u Subotici

Od kada je Vlada Mađarske uvela oštrije mere kontrole migracija primetan je veći broj izbeglica i migranata u Subotici. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin zatražio je da se hitno održi sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti zbog situacije sa migrantima.

U toku noći u Srbiju je ušlo 334 migranata iz pravca Bugarske i još 158 iz pravca Makedonije, a veruje se da je taj broj znatno veći, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

On je izrazio zabrinutost zbog informacija koje su dobili da su organi iz Mađarske pokušali ne samo da upute migrante u tranzintnu zonu, već i da ih vrate na teritoriju Srbije bez ikakvog pravnog osnova i uporišta u međunarodnom pravu.

Vulin je istakao da je neophodno da se dođe do konkretnih zaključaka i konkretnih mera šta je sve potrebno da se uradi kako bi se zaštitila teritorija Srbije i njeno stanovništvo.

Povećan broj migranata u Subotici

Poneka odbačena majica ili šator, svedoče o tome da je u Staroj ciglani prošle godine boravilo na hiljade migranata. Sada je taj prostor zakorovljen i zapušten, a izbeglica i migranata ukoliko ima, duboku su sakriveni na prostoru deponije.

Međutim, u Prihvatnom centru u Subotici u proteklih nedelju dana zbrinuto je oko 2.800 migranata. Dnevno kroz centar prođe i do 400 izbeglica i migranata, koji kasnije nastavljaju put ka Evropskoj uniji.

"Oni se sami vraćaju sa graničnih prelaza, borave par dana u ovom prihvatilištu zatraže pomoć i odlaze ponovo na granični prelaz. Videćemo kako će poslednja odluka Mađarske na sve ovo da utiče" kaže Milimir Vujadinović, član Radne grupe za migracije.

Na putu od Prihvatnog centra do graničnih prelaza Kelebija i Horgoš mogu da se primete manje grupe migranata. Uglavnom idu ka improvizovanim kampovima ka granici sa Mađarskom u nadi da će uspeti da pređu u Evropsku uniju.

Povećan broj migranata u Subotici

Fotografije: Subotica, 07.7.2016.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 11391
Povezane teme

migranti

migranti u subotici

ilegalni migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.