Komentara: 1
Pregleda: 3806

Povećan broj korisnika socijalne zaštite

22.11.2011. u 17:06h
Izvor: SuMedija
Povećan broj korisnika socijalne zaštite

Pravo na socijalnu pomoć u Subotici, zaključno sa 31. septembrom ove godine, ostvarilo je 2.807 porodica, saopšteno je u Centru za socijalni rad povodom završetka procesa revizije svih predmeta. Od 12. aprila kada je stupio na snagu novi Zakon o socijalnoj zaštiti koji je imao za cilj veću materijalnu zaštitu porodica, u Subotici je podneto 338 novih zahteva za socijalnu pomoć, što je 12% više u odnosu na period od pre donošenja zakona.

Pored povećanja broja korisnika novčane socijalne pomoći, porastao je i novčani iznos po porodici, a na osnovu zakonskih rešenja u budućnosti će biti tendencija povećanja broja korisnika. Naime, na osnovu novog Zakona o socijalnoj zaštiti, Centar za socijalni rad bio je u obavezi da obavi reviziju svih predmeta korisnika materijalnog obezbeđenja porodice, odnosno utvrdi tačne iznose socijalne pomoći za svaku porodicu ponaosob.

Iznos socijalne pomoći se utvrđuje na osnovu nekoliko različitih kriterijuma u koje spadaju broj članova porodice, radna sposobnost, odnosno nesposobnost, broj dece u porodici i slično. Osnovica za nosioca porodice u stanju socijalne potrebe je 6.500 dinara. Za svakog punoletnog člana porodice sledi polovina iznosa, a za maloletnog trećina. Ovako formirana cifra se umanjuje za visinu trenutnih, ali i propuštenih prihoda ukoliko je neko radno sposoban, a nezaposlen. Ako su u porodici svi nesposobni za rad, porodica dobija povećanje od 20%, što nije bilo zastupljeno u prethodnom zakonskom rešenju.

Pravo na novčanu socijalnu pomoć po ovom zakonu ostvaruju i takozvane “jednoroditeljske” porodice, kojih je u Subotici 510. To znači da pravo na 20% uvećanu pomoć imaju i samohrani nezaposleni roditelji, čija je osnovica sada 10.221 dinara, od čega se oduzima alimentacija i propušteni prihod ukoliko je roditelj radno sposoban, a nezaposlen.

Pravo na socijalnu pomoć prošireno je i na nezaposlene koji su pre godinu dana podigli otpremninu, kao i i nezaposleni koji su pre mesec dana prestali da primaju naknadu sa tržišta rada. Novim zakonom i radno nesposobna lica sa posedom do jednog hektara imaju pravo na pomoć, za razliku od prethodnog rešenja koje je određivalo da ta površina ne sme biti veća od pola hektara.

Revezija je iznela i određene statističke podatke o korisnicima socijalne pomoći. Tako je 81,94% korisnika radno sposobno. Na teritoriji grada živi 67,08% korisnika, odnosno 1.883 porodice, dok su u prigradskim mesnim zajednicama 924 porodice. Od ukupnog broja, 1587 korisnika su žene, a 1.220 muškarci.


Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 3806
Povezane teme

centar za socijalni rad

socijalna zaštita

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.