• Pregleda: 6142

Potrošnja vode u domaćinstvima opada

Potrošnja vode u domaćinstvima opada

Potrošnja vode u Subotici u prošloj godini, u odnosu na 2012–tu, opala je za oko 600 hiljada kubnih metara. Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" umesto 8 miliona i 700 hiljada isporučilo je 8 miliona i 100 hiljada kubika vode.

U "Vodovodu" smatraju da tendenciji opadanja potrošnje vode, koja je najviše primetna u domaćinstvima i traje već nekoliko godina, nije jedini uzrok njena cena. Mnogi poslovni potrošači koji se bave delatnostima za koje je potrebna voda umesto korišćenja gradskog vodovoda buše sopstvene bunare, jer na taj način izbegavaju plaćanje ovih troškova.

Izvor: Radio Subotica

povezane teme

18
balfasz Odgovori
Moze ovo i dugacije da se formulise....

Svest gradjana se podigla i ne trose prekomerno vodu u domacinstvima, a preduzeca koja to mogu da priuste, buse svoje bunare i koriste bunarsku vodu, da bi izbegli bezpotrebno bacanje i trosenje vode za pice, tamo gde tehnoloski proces ne zahteva tako cistu vodu....

Samo je pitanje iz kog aspekta se gleda, da, vodovod je ostao kratak za tu kolicinu vode koje prosle godine nije naplatila, a priroda je ostala bogatija za istu kolicinu vode....
vecker Odgovori
Pogresna teza !!!
Prava istina je da su gradjani povodom rasta zivotnog standarda sa vode presli da piju vina. I da jos dodam : ne samo da piju nego neki se cak i kupaju !!!
kojot Odgovori
Ма ми суботичани смо најбољи у свему,струју најмање трошимо ево сад и воду кажу да смо уштедели око 600000кубика.Па стварно смо за пример другим градовима.Још кад би могли потрошњу хлеба и млека да преполовимо а уз то још и кисеоник да удишемо сваки други или трећи дан били би јединствени пример штедње у свету.
Vatrogasac Odgovori
E sad ce ona buljumenda iz vodovoda da postavi satove za merenje i na kanalizaciju , tek da pokriju troskove, zbog gubitka na vodi. Inace voda sa dubina izmedju 40 i 60 metara je dosta losa , ima dosta gvozdja i i drugih hemikalija i nije pametno koristiti je pogotovu za pice ali , sa sto sto dvadeset metara je odlicna ,malo je skuplje busenje ali se kroz vreme isplati ,ne zavisite od nekih bolesnika iz vodovoda , niti od onih koji prodaju filtriranu vodu po radnjama.Vodu sam nosio u Nemacku na analizu ,inace bunar je na sto metara od gradskih bunara u Erdutskoj.
kikiriki Odgovori
Dijeta na vodi
mesab Odgovori
@ Za vecker mala dopuna:
Bogme mnogi vino ne samo da piju, već "pola piju, pola sarcu daju", za kupanje u vinu ste u pravu. Pa je zbog toga opala potrosnja vode, ali i pored toga meni mesečni računi uglavnom rastu. Pitam se pitam kako je to moguće?
sulak Odgovori
opada kao poverenje svm sve sami eksperti
janko Odgovori
Zato je smanjena potrošnja vode jer je smanjen broj stanovnika u Subotici. Pogledajte samo kolike su gužve oko Mađarskog konzulata. Svi koji mogu pakuju kofere jer ne vide svoju budućnost u ovoj državi.
nezadovoljna Odgovori
Voda je grozna, koristim samo za pranje veša, i za kupanje, a za piće i kuvanje kupujem flaširanu vodu, trebalo bi da je račun manji zbog ovoga.
S2 Odgovori
Vatrogasac, trebalo je da znate da na računu za vodu (kod onih koji imaju i gradsku kanalizaciju) cena se obračunava sabiranjem tri stavke: 1.čista voda, 2.odvođenje i 3. prečišćavanje otpadne vode. Ovo znači da je jedan vodomer dosta da se očitana kubikaža primeni na sve tri stavke. Bunari Vodovoda su dubine od 185 metara pa naviše. Pre dvadeset godina su bili duboki 120 do 150 metara. Ni ta dubina se više ne smatra potpuno pouzdanom. Nezadovoljna, kako uspevate tako groznom vodom da se kupate i operete veš? Jeste li pokušali da reklamirate "kvalitet" vode Vodovodu? Probajte na 557-711, svaki dan, 24 sata dnevno...Mesab, proverite da li se kockica na vodomeru okreće i kada ne koristite vodu u kući. Ako vam je sve u kući ispravno, a kockica se vrti, gubite vodu negde na dovodu do objekta ili u objektu van kupatila ili kuhinje. Ako ste u višespratnici, neko nije redovno prijavio kućnom savetu nove stanare...
pajo Odgovori
Pa ne postavlja se merac na otpadnu vodu nego na izlaznu iz bunara je se preciscavanje mora platiti! A sto se tice busite i trosite vodu sa vecih dubina i zabedite i istu kao sto ste uradili i sa onima od pedeset met.Na Makovoj sam sreo i one ljude koji su podzemnu vodu pustili u bunare da bi se resili istih! A komsije piju istu! A da ne pricamo o punim septickim jamama oko bunara! Ja bunarsku nebi pio nikako!
Vatrogasac Odgovori
@S2 de leba ti ,ti koji to valjda znas , kazes da su gradski bunari na 185 pa navise ok , a jesu li svi ?, he he ,pa nisu, gledam preko ograde u njih svaki dan , nisu buseni dublje a funkcionisu i dalje , znaci ti kazes oni koji su 120 d0 150 su stetni po zdravlje gradjana a jos funkcionisu i naplacuju nam kvarnu vodu . Ajde ne trabunjaj gluposti i ne pametuj ,znamo mi svi ko je ko ,pa nebi valda nama nasa DS vlast, unazad deset godina ,tako nesto uradila ,ajde Radikali pa i SVM ali Demokratska stranka olicenje postenja , postenja koje se odlikuje u svakom njenom clanu , da ne pominjemo celnike ,pa to je nemoguce zar ne ? Sta ti mislis.?.
Pametnjaković Odgovori
"Potrošnja vode u domaćinstvima opada"

Možda je samo MERENJE potrošnje vode smanjeno, jer su u Vodovodu nešto pobrkali, pa su vodomere montirali na pogrešna mesta.
Mike Odgovori
@Vatrogasac, pa čoveče ti si izuzetno pametan i stručan pa je prava šteta što ne radiš u vodovodu i mogli bi "vodovodari" da računaju na tvoja "stručna" mišljenja. "Vodu sam nosio u Nemačku na analizu..." Kako si to izveo majke ti? Transportovao si je "teleportacijom"? Koju god vodu da si nosio (iz privatnog bunara ili iz vodovoda) i kako god da si transportovao uzorak, mikrobiološku ispravnost nikako nisi mogao proveriti, jer maksimalno vreme transporta do laboratorije ne može biti duže od par sati, jer rezultat u suprotnom nije validan niti može da bude mikrobiološki ispravan. Mogao si eventualno proveriti hemijski sastav vode. Tvoju pljuvačinu zadrži za sebe i ne komentariši i ne zaluđuj narod sa tvojim glupim komentarima o tome kakva nam je voda u gradu i okolini. Zna se vrlo dobro kakva je i onaj ko je kontroliše ne bi dao dozvolu da se koristi za piće. Geološki sastav tla je takav kakav je i ne može ga niko promeniti, te se vrlo dobro zna koji hemijski elementi su preko dozvoljenih granica, ali sve to je daleko od toga da je štetno po zdravlje i da nije moguće piti čak i neprerađenu vodu samo naravno uz dezinfekciju. Upravo iz tog razloga se i vrši prerada na postrojenju kod Zorke i dezinfekcija. Bunarska voda iz privatnih bunara u svakom slučaju nije konstantno sigurna za piće, jer su bunari obično pliće bušeni, a plitki slojevi se zna da mogu biti kontaminirani iz različitih izvora zagađenja. Građani koji imaju svoje bušene bunare čak i na dubljim slojevima, skoro nikada nemaju svoj uređaj za dezinfekciju, pa s toga ukoliko je koriste i za piće ni onda nikada ne mogu biti sigurni da li im je voda potpuno mikrobiološki ispravna, jer u bunarima uvek postoji mogućnost kontaminacije (ulivanje različitih materija iz zemlje kroz ili u bunarsku cev itd.) i korisnici sopstvenih bunara ukoliko češće ne kontrolišu svoju vodu nikada ne znaju šta piju. Ustanove koje vrše javno vodosnabdevanje su u obavezi da vodu za piće dezinfikuju pre distribucije i konstantno je kontrolišu, pa vi vidite čiju i kakvu vodu ćete da pijete. Takođe, flaširanu vodu koju pijemo, za nju važi potpuno drugi pravilnik, sa mnogo većim dopuštenim vrednostima za hemijski sastav i mnogo većim tolerancijama na mikrobiološke parametre s obzirom da voda u flašama stoji duži vremenski period u magacinima, na policama radnji itd.
urban Odgovori
@S2
-zasto se iz kanalizacije tacnije iz slivnika u Brace Radic sire neprijatni mirisi?
-zasto su nam u Kontakt centru rekli da je uzrok sleganja kocke oko poklopca sahte (raskrsnica sa S.Marinlovic) -kanalizacija
-zasto posle i najmanje kise voda stoji na pesackom prelazu kod Trgoprometa (ispred kruznog toka u B.Radic)a postoji slivnik
-zasto cisterna Vodovoda drnda nase kuce svakodnevno uzimajuci vodu sa ulicnog hidranta, pri cemu plavi napokon izgrađen pesacki prelaz i ugrozava bezbednost saobracaja stojeci pred raskrsnicom?
Srdacan pozdrav!
city woman Odgovori
Naravno da je opala potrošnja vode. Pa ko da pije vodu koja smrdi na fekalije i kanalizaciju.
Ispod cele Subotice se talože fekalije i to godinama niko ne čisti. Iz svih šahtova pa i u centru grada smrdi. To samo dovodi do raznih boleština. Ko je odgovoran???
S2 Odgovori
Urbane, puno pitanja, ali napisaću, kao i uvek, ono što pouzdano znam. Neprijatni miris iz slivnika se širi kada je krivina u njima prazna (sušni periodi, ili je probijena pa iscuri voda iz nje) ili ako unutar slivnika ima nelegalan priključak izveden iznad krivine koju svaki slivnik ima. Ima takvih slivnika više po gradu. Za Sonje Marinković je moguće da je neko pre Vas već prijavljivao isti problem, pa je, verovatno ekipa već bila na terenu. Obično ne odgovaraju napamet bez povratne informacije. Sleganje terena je posledica probijanja vlage iz kolektora i ispiranja tla oko venca poklopca šahte. Kod kružnog toka mogu biti tri stvari: ili je nepravilno izveden profil puta, ili je slivnik projektovan na pogrešnom mestu, ili je sam slivnik zapušen. Treba prijaviti Direkciji za izgradnju grada. Ne znam lokaciju vaše kuće, ali ako je to cisterna "Vodovoda", imaju pravo da uzmu vode, kada im zatreba, sa bilo kojeg ispravnog hidranta u gradu. Biraju prvi usput, ili najbliži mestu intervencije. Tih 15 minuta koliko im treba da napune cisternu od 4 kubika neće ugroziti saobraćaj, tim pre što ne rade posle 17 sati kada je već mrak, osim u vanrednim situacijama. Vatrogasac, ne vidi se sa ulice koliko je dubok neki bunar. Svi bunari koji su revitalizovani su produbljivani do 180 ili čak i malo više metara. E, sad što tada nisi bio u publici pa da navijaš... Pozdrav.
Dekanj Odgovori
@Mike ,svaka cast , ti stvarno imas neograniceno poverenje u mogucnost (a i znanje) nasih institucija u proveri kvalitete i ispravnosti vode . Interesantno ,mozda tebi od toga zavisi posao ali ta tvoja prica o ispravnosti gradske vode jednostavno ne lezi .Samo se priseti ,ko je vrsio analize ispravnosti mleka , prosle godine ,pa oni koji to mogu i to bez namestanja rezultata , upravo Nemci . A zasto ? pa zato sto nemozes poverovati nasima i da je istina , toliko puta su nas izlagali da je to neverovatno .I nisam bas siguran da je nemoguce odneti vodu na analizu u inostranstvo , bice da gresis ,moj komsija koji tamo radi nosio je kaze vodu u Minhen (mislim) na analizu i to iz svog bunara u dvoristu porodicne kuce . .
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.