Komentara: 6
Pregleda: 6664

Potrošači (ne) mogu plaćati na odloženo

22.10.2011. u 18:51h
Izvor: RTV Yueco
Potrošači (ne) mogu plaćati na odloženo

Iako gas zagreva preko 15.000 domaćinstava u Subotici, više od polovine njih nema mogućnost odloženog plaćanja računa. Naime, "Subotička toplana" za svoje potrošače ne može da obezbedi ono što svojim potrošačima omogućava "Suboticagas", a to je da dve trećine računa plate odmah, a jednu trećinu odloženo na šest meseci. Glavni razlog za ovaj nesklad jeste politika snabdevača i jednog i drugog preduzeća - Srbijagasa.

Preporukom Vlade Republike Srbije, od pretposlednjeg poskupljenja - 1. maja 2009., a radi lakšeg plaćanja računa, individualni potrošači gasa imaju mogućnost da dve trećine računa plate u roku koji je iskazan na računu, a jednu trećinu odloženo na šest meseci. Gas na isti način lokalnom distributeru fakturiše "Srbijagas". Potrošači gasa tako za jedan mesec dobijaju dva računa, sa dva roka dospeća. Veći deo njih u toku letnjih meseci ne koristi ovu mogućnost već plaća ceo iznos oba računa, a pogodnost se, logično, više koristi u grejnoj sezoni.

Iako i Subotička toplana kao najzastupljeniji energent u svojoj proizvodnji koristi gas, njima Srbijagas ne omogućava odloženo plaćanje na šest meseci, pa samim tim ni oni svojim krajnjim korisnicima. Korisnici centralnog grejanja, zahvaljujući tome što na svojim računima imaju fiksni i varijabilni deo, početkom grejne sezone dobijaju više račune, kao i potrošači Suboticagasa, ali nemaju mogućnost odloženog plaćanja na šest meseci.

Ono što je zajedničko za potrošače ova dva preduzeća jeste poskupljenje energenata. Da li će i kada poskupeti centralno grejanje zavisi od JKP Subotička toplana koje još uvek nije dobilo zvanično obaveštenje od Srbijagasa o tome da je i u kom procentu poskupeo gas koji se u najvećem obimu koristi za zagrevanje stanova. Za to vreme, Upravni odbor JKP Subotigas doneo je rešenje o poskupljenju gasa za domaćnistva, ali ne za 10% kako je navođeno u medijima da će poskupeti, već za 16 procenata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6664
Povezane teme

subotička toplana

suboticagas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.