Komentara: 22
Pregleda: 2953

Potrebno pokriti celu teritoriju grada instrumentima za merenje kvaliteta vazduha

27.10.2021. u 17:48h
Izvor: Subotica.com
U Subotici je tokom oktobra vazduh bio nezdrav 11 dana, pokazali su instrumenti za merenje kvaliteta vazduha koje je Udruženje građana "Solidarnost" postavilo na četiri lokacije u gradu. Ono što posebno zabrinjava, kako su naveli, jeste da u toku dana ima pikova, kao juče u 20 časova kada je vazduh bio opasan, zbog čega insistiraju da se cela teritorija grada pokrije meračima koji će pokazivati kvalitet vazduha u realnom vremenu.
Potrebno pokriti celu teritoriju grada instrumentima za merenje kvaliteta vazduha

Kako bi postalo savremeno radničko udruženje, "Solidarnost" je prošle godine promenila Statut i uz borbu za radnička prava, pridodala delovanje u oblasti socijalne politike, humanitarnog rada i razvoja zaštite životne sredine. Tako su ove godine, u želji da građanima ponude informacije o kvalitetu vazduha u realnom vremenu, pokrenuli projekat "Monitoring zagađenosti vazduha u Subotici" i u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom postavili instrumente za merenje kvaliteta vazduha na četiri lokacije u gradu, a rezultati su, kako ističu, poražavajući.

- Juče u 20 časova je vazduh bio opasan za građane. Toliko je bilo zagađeno da je trebalo masku staviti - kazao je Lajoš Mesaroš, član Izvršnog odbora Udruženja građana "Solidarnost", objasnivši da merenja ovim instrumentima nisu zvanična, već kontrolna, ali da su dovoljno savremena. - Za sada je postavljeno četiri instrumenata i oni mere u realnom vremenu, što se kod nas inače ne meri. To je jako važno i hoćemo da ukažemo na potrebu za merenje u realnom vremenu, da ljude možemo upozoriti ako je kvalitet vazduha loš, ako je veća zagađenost, da ne izlaze napolje.

Potrebno pokriti celu teritoriju grada instrumentima za merenje kvaliteta vazduhaKako je istakao, najveći problem upravo predstavlja to što zvanični merači kvaliteta vazduha u našem gradu ne mere zagađenje u realnom vremenu, već samo na indikatoru, koje se potom očitava, napravi se izveštaj i preda se, a tada je već kasno, jer je šteta načinjena.

- To je jako veliki problem, jer mogućnost obolevanja od bolesti disajnih organa je 20 puta veća kod zagađenog vazduha, nego čistog - istakao je Mesaroš, pojasnivši kako građani mogu da dođu do podataka koje mere njihovi instrumenti. - Potrebno je da na telefon skinete aplikaciju "Aircare" i tamo možete očitati u realnom vremenu stepen zagađenosti i možete da idete dva meseca unazad. Vazduh je dosta često zagađen i, što je interesantno, ima pikova koji su u trenutku za sat-dva preterano zagađeni. Što je najgore, ovim merenjima smo primetili da, pošto imamo spoljne instrumente koje smo dobili od Beogradske otvorene škole, i unutrašnji instrument koji smo uzeli sredstvima od projekta, ono što ima spolja, da posle određenog vremena ima i u stanu, u većoj ili manjoj količini. Dakle, nismo bezbedni ni u stanu, ako su prozori i vrata otvoreni.

Potrebno pokriti celu teritoriju grada instrumentima za merenje kvaliteta vazduhaVažnost ovog projekta ogleda se i u tome što su, po informacijama Zavoda za javno zdravlje Subotica, 2019. godine u Subotici umrla 142 građana od bolesti disajnih puteva, predočio je Mikloš Olajoš Nađ, predsednik Udruženja građana "Solidarnost", zbog čega je jasno da se radi o veoma složenom i dugoročnom problemu kojem treba pristupiti strateški, uz aktivnosti i učešće svih građana i institucija u gradu.

- Usvojiti Strategiju grada Subotice. Mi to do sada nismo videli. Sačiniti mapu zagađivača Subotice, kojih nema jedan ili dva, već ih ima više. Pokriti sa mernim instrumentima čitavu teritoriju Subotice. Regulisanje saobraćaja, da više idemo biciklom, umesto kolima i motorima. Smanjiti broj gorionika na fosilna goriva. Vidimo na sredstvima informisanja da Srbija daje subvencije za te stvari, nismo do sada čuli šta će od toga biti u Subotici. Biti otvoren prema predlozima građana, udruženja, nevladinih organizacija i pošumljavanje. Svi znate da je još 1979. godine rečeno da ogromna količina peska dolazi zato što nemamo dovoljno vetrozaštitnog pojasa u Subotici - poručio je Olajoš Nađ.

Potrebno pokriti celu teritoriju grada instrumentima za merenje kvaliteta vazduhaZa realizaciju projekta "Monitoring zagađenosti vazduha u Subotici", Udruženje građana "Solidarnost" dobilo je 50.000 dinara na konkursu Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha Obraćanje povodom praćenja zagađenosti vazduha
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 2953
Povezane teme

udruženje solidarnost

kvalitet vazduha

mikloš nađ olajoš

zagađenje vazduha

zagađenost vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.