Komentara: 0
Pregleda: 3189

Potpisani prvi ugovori za subvencije kredita poljoprivrednicima

16.04.2015. u 15:43h
Izvor: Subotica.com
U Gradskoj kući danas su potpisani prvi ugovori između Garancijskog fonda AP Vojvodine, Grada Subotice i poljoprivrednika, na osnovu kojih će grad poljoprivrednicima subvencionisati otplatu kamate za kredite uzete za protivgradnu zaštitu i navodnjavanje.
Potpisani prvi ugovori za subvencije kredita poljoprivrednicima

Gradonačelnik Jene Maglai podsetio je da je Subotica prva lokalna samouprava u Srbiji koja je počela projekat subvencionisanja kamate kreditnih linija za kupovinu opreme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, a njen primer slediće Novi Sad, Zrenjanin i drugi gradovi. Gradskim budžetom za subvencije kamata predviđeno je 18,5 miliona dinara, grejs period je godinu dana, a grad će otplaćivati kamatu od druge do četvrte godine kada je ona najveća.

- Proširićemo paletu kreditnih linija i za nabavku rasne stoke i sadni materijal. Na inicijativu Jene Maglaija, gradonačelnika Subotice, započeli smo razgovore sa bankama za kreditne pakete namenjene privrednicima i očekujem da do kraja maja preduzetnicima ponudimo pomoć za kupovini novih mašina ili proširenje proizvodnje – najavio je Goran Vasić, direktor Garancijskog fonda.

Ukupna vrednost dodeljenih kredita je oko 100 hiljada evra i to za površinu od oko 10.000 hektara.

Kredite je za sada dobilo tri poljoprivredna gazdinstva, a ima dosta zainteresovanih, naročito za protivgradnu zaštitu. Među njima je i Jasna Imgrud iz  Donjeg Tavankuta, čije gazdistvo već godinama gaji jabuke koje izvozi za Rusiju.

 - Prošle godine nam je grad uništio rod tako da smo sada rešili da uložimo da nas se to više ne bi desilo. Subencija za kamatu je izuzetno značajna, jer sami ne bi mogli da isfinasiramo protivgradnu mrežu. Radovi na hektar i po voćnjaka su već počeli, a ulaganje je ogromno, oko 23.000 evra – kaže Jasna Imgrud.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 dana
Komentara: 0
Pregleda: 3189
Povezane teme

jene maglai

subvencije za poljoprivrednike

poljoprivrednici

poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.