Komentara: 0
Pregleda: 2110

Potpisan ugovor o preuzimanju "Bratstva"

06.11.2010. u 15:05h
Izvor: RTV Yueco
<p>Jedna od najvećih evropskih kompanija za proizvodnju vagona iz Slovačke &bdquo;Tatravagonka" preuzeće srpsku fabriku vagona &bdquo;Bratstvo" iz Subotice &scaron;to će doneti novi početak i bolje dane za ovu fabriku.</p>
Potpisan ugovor o preuzimanju "Bratstva"

U prostorijama Bratstva Direktor preduzeća i predstavnici Agencije za privatizaciju, uz prisustvo advokata "Tatravagonke" potpisali su kupoprodajni ugovor vrednosti 5 milliona i 400 hiljada evra. U isto vreme u Bratislavi u prisustvu ministra ekonomije Mlađana Dinkića potpisan je ugovor kojim se „Tatravagonka" obavezuje da u subotičko „Bratstvo" investira najmanje 3 miliona evra i pokrene proizvodnju vagona koji će se izvoziti u Nemačku, Rusiju, Austriju i druge evropske zemlje.

Ogroman napor učinjen je od strane grada i sindikata, da se posle prve neuspele privatizacije situacija u Bratstvu stabilizuje. Nakon dugog perioda nezadovoljstva svih zaposlenih u preduzeću, konačno ima nade za napredak.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izrazio je zadovoljstvo što će dolaskom «Tatravagonke» biti spašena fabrika u Subotici, a radnicima obezbeđen posao.
„Bratstvo je bilo u očajnoj situaciji, radnici su štrajkovali, jer prethodna privatizacija nije uspela. Država je zatim privremeno preuzela ovu fabriku kako bismo pronašli adekvatnog strateškog partnera i „Tatra vagonka" sigurno jeste takav partner, jer oni prodaju vagone nemačkim, ruskim i austrijskim železnicama i siguran sam da će u narednom periodu biti dosta posla za radnike u Subotici odakle će se vagoni izvoziti širom Evrope", rekao je danas Dinkić.

Nakon što je država postala većinski vlasnik subotičkog „Bratstva", sredinom 2009. godine , Vlada Srbije obezbedila je radnicima posao i redovnu isplatu zarada kroz realizaciju Programa podrške proizvođačima šinskih vozila.
Tender za prodaju Bratstva, preduzeća za projektovanje, proizvodnju i opravku šinskih vozila, objavljen je u junu ove godine, a pravo učešća na tenderu imale su samo firme koje se u poslednjih pet godina bave proizvodnjom šinskih vozila i koje su prihodovale najmanje 15 miliona evra.

Slovačka kompanija „Tatravagonka" je dala ponudu na tenderu za kupovinu imovine „Bratstva" u visini od 5,4 miliona evra, obavezala se na investicioni program u vrednosti od 3 miliona evra, a u novo preduzeće biće preuzeti svi radnici „Bratstva".Slovačka kompanija „Tatravagonka" je dala ponudu na tenderu za kupovinu imovine „Bratstva" u visini od 5,4 miliona evra, obavezala se na investicioni program u vrednosti od 3 miliona evra, a u novo preduzeće biće preuzeti svi radnici „Bratstva".

„Tatravagonka" jedna od najvećih evropskih proizvođača i servisera šinskih vozila ima oko 2.000 zaposlenih, a u 2008. godini ostvarila je prihod od oko 280 miliona evra prodajom na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2110
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.