Komentara: 1
Pregleda: 4892

Potpisan sporazum o formiranju Dunavskog kupa

16.04.2014. u 00:41h
Izvor: subotica.rs
U Velikoj većnici Gradske kuće juče je potpisan sporazum o saradnji između veslačkih klubova iz podunavske regije. Sporazum su potpisali predstavnici šest veslačkih klubova, po dva iz Srbije (VK „Danubius 1885“ Novi Sad i VK „Palić“), Hrvatske (VK „Iktus“ Osijek i VK „Vukovar“) i Mađarske („Bajai Evezős Klub“ iz Baje i „Mohácsi Evezős Szakosztály“ iz Mohača), u cilju formiranja Dunavskog kupa (Danube cup).
Potpisan sporazum o formiranju Dunavskog kupa

Tokom svečanosti predstavljena je i ideja izgradnje Regionalnog veslačkog regatnog centra Palić. Domaćini ovog značajnog događaja bili su gradonačelnik Subotice Jene Maglai, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac i Veslački klub „Palić“.

Ceremoniji potpisivanja ovog sporazuma prisustvovali su pomoćnik ministra za sport Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije Dragan Atanasov, ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dejan Đurić, predstavnici veslačkih saveza Hrvatske, Mađarske, Srbije i Vojvodine, gradova Osijek, Vukovar, Mohač, Baja i Novi Sad, predstavnici veslačkih klubova potpisnika sporazuma i brojni sportisti, među njima i najbolji veslači iz sve tri države – aktuelni osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja.

Jene Maglai je učesnicima skupa poželeo dobrodošlicu i prijatan boravak u Subotici i na Paliću. On je izrazio zadovoljstvo da su oni koji su u proteklih nekoliko godina radili na ideji obnavljanja nekadašnje saradnje sportskih kolektiva u podunavskoj regiji odlučili da rezultate tog svog truda i rada krunišu upravo ovde – u Subotici – potpisujući sporazum o saradnji pod nazivom Dunavski kup.

- Smatram da će ovaj sporazum doprineti popularizaciji veslačkog sporta i da će biti podstrek i vetar u leđa svima vama, posebno mladim veslačima. Verujem da će njihova međusobna saradnja i druženje doprineti da u budućnosti postižu još bolje sportske rezultate, a nadam se i da će razmena iskustava i prijateljstvo koje će se stvarati između klubova potpisnika sporazuma doprineti da i ti klubovi u godinama koje dolaze budu još uspešniji, naglasio je gradonačelnik Maglai.

Oskar Nikovic je rekao da činjenica da se govori o nekoj regati u njemu budi neku znatiželju.

- Ja sanjam o tome da će jedna regata jednom iz Sent Andreje krenuti do Beograda i da će veslači dati pravi život ideji o podunavskoj saradnji. Uveren sam da će sportisti da krenu sa ovim sadržajem i da će ova ideja da se otelotvori, istakao je, između ostalog, ambasador Nikovic.

Dragan Đurić je kazao da je u EU formalizovana Dunavska strategija koja okuplja sve zemlje u slivu Dunava, otvarajući sportsku, kulturnu, pa i ekonomsku saradnju među svim tim zemljama.

- Pozivam sve učesnike skupa da ’zaveslamo’, da nam kroz ekonomsku saradnju svima bude bolje i da veslajući lepšu i bolju budućnost dohvate ne samo Hrvatska, Mađarska i Srbija nego cela Evropa, rekao je Đurić.

Dragan Atanasov je ukazao na mogućnost finasiranja klubova iz pristupnih fondova („Erasmus plus“) koji su dostupni članicama Evropske unije, a neposredno i zemljama koje teže da postanu član EU. Današnje potpisivanje sporazuma, ocenio je, jedan je od prvih koraka da svi zajedno edukujemo naše sportske klubove da se okrenu i nekim drugim vidovima finansiranja.

- Očekuje nas veliki posao i puno učenja, ali nadam se da je sport spreman za tako nešto. Mi smo navikli da igramo po pravilima, tako da ćemo ta pravila poštovati i svi zajedno imati benefite od toga. Danas je veslanje iniciralo potpisivanje jednog važnog sporazuma, ali ovde nije samo reč o veslanju, ovde se radi i o razvoju prijateljstva, tolerancije i boljeg razumevanja, podvukao je Atanasov.

Vjekoslav Ostrogonac je izrazio zadovoljstvo što čelnici VK „Palić“ ovim činom pokazuju da imaju jasnu viziju u kom pravcu bi trebalo da ide taj klub i da su spremni da prate moderne tokove razvoja sporta na svetskom nivou. On smatra da je ulaganje u sport ulaganje u mlade ljude i da su mladi sportisti jedina sigurna investicija kad je u pitanju bilo kakvo ulaganje.

Novi čamac - skif predat na korišćenje Veslačkom klubu „Palić”

Nakon potpisivanja sporazuma o formiranju Dunavskog kupa, u Velikoj većnici Gradske kuće, učesnici skupa obišli su Veslački klub „Palić“, na Paliću. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, tom prilikom, predao novi čamac - skif, italijanske marke „Filipi”, na korišćenje Veslačkom klubu „Palić” i veoma talentovanom veslaču ovog kluba Martinu Mačkoviću.

Predajući čamac nadi VK „Palić” i našeg veslanja Martinu Mačkoviću, najboljem junioru Subotice u 2013. godini i osvajaču zlatne i bronzane medalje na Evropskom i Svetskom prvenstvu, gradonačelnik Maglai je mladom i uspešnom sportisti poželeo da u ovom čamcu u budućnosti postiže još bolje rezultate.

Martin Mačković se zahvalio na poklonu i istakao da veruje da će mu novi čamac u velikoj meri pomoći da ostvari još bolje rezultate i obraduje Subotičane novim medaljama sa velikih domaćih i međunarodnih takmičenja.

Vrednost čamca - skif je 9.200 dinara i 8.740 evra.

Izvor: subotica.rs
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4892
Povezane teme
jene maglai veslačka regata regata palić vjekoslav ostrogonac
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.