Komentara: 31
Pregleda: 4764
Foto

Potpisan Memorandum o osnivanju lektorata za hrvatski jezik i književnost

15.06.2018. u 09:49h
Izvor: Subotica.com
Nakon potpisivanja Memoranduma o saglasnosti o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti u Novom Sadu, ministarka nauke i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr Blaženka Divjak posetila je Hrvatsko nacionalno veće, gde se sastala sa direktorima subotičkih škola u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.
Potpisan Memorandum o osnivanju lektorata za hrvatski jezik i književnost

Osnivanje lektorata za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom faklutetu Univerziteta u Novom Sadu, prema rečima hrvatske ministarke, prof. dr Blaženke Divjak, veliki je trenutak za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, jer se na njega čekalo punih jedanaest godina.

- U poslednjih šest meseci intezivirali smo kontakte, što je rezultiralo potpisivanjem osnivanja lektorata koji će početi sa radom u sledećoj akademskoj godini. Ministarstvo nauke i obrazovanja osigurava platu i troškove opremanja lektorata, a Univerzitet u Novom Sadu udomljuje lektorat. Verujem da će on doprineti da se kvalitet nastave podigne posebno u Vojvodini, gde se nastava na hrvatskom jeziku izvodi u srednjim školama i zato je ovo važan trenutak za hrvatsku nacionalnu manjinu - rekla je prof. dr Divjak, dodajući da je osnivanje lektorata plod uspešne saradnje Hrvatskog nacionalnog veća, Ambasade Hrvatske u Srbiji, Ministarstva prosvete i Pokrajinske vlade.

Potpisan Memorandum o osnivanju lektorata za hrvatski jezik i književnost

Osnivanjem lektorata za hrvatski jezik u Novom Sadu, po oceni prof. Divjak, učinjeno je mnogo na putu dostizanja reciprociteta, jer na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji Katedra za srpski jezik. Naredni korak biće uspostavljanje veza između lektorata i učitelja i nastavnika, kako bi se omogućilo njihovo kontinuirano obučavanje za realizovanje nastave na hrvatskom jeziku.

- Koliko god se čini da ima otvorenih pitanja u poslednjih godinu dana, a posebno poslednjih šest meseci, svedočimo bitnim iskoracima na području obrazovanja hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji. I upravo zbog mladih ljudi smo mi danas tu, trebalo bi da budu otvoreni i toleranti, ali i da neguju svoj nacionalni identitet, jer to ih dodatno obogaćuje – poručila je hrvatska ministarka prilikom susreta sa direktorima subotičkih škola.

Da je je današnje potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata kruna svih pomaka, koji su učinjeni u prethodnih pola godine na polju obrazovanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, potvrdio je i Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća.

Potpisan Memorandum o osnivanju lektorata za hrvatski jezik i književnost

- Pre potpisivanja Memoranduma o lektoratu, došlo je do otvaranja mreže srednjoškolskih profila na hrvatskom jeziku u Subotici, konkretno u Medicinskoj školi, izrađeni su i odobreni nacionalni dodaci za nekoliko predmeta za osnovnu školu, takođe sada postoje i savetnici za nastavu na hrvatskom jeziku pri Školskoj upravi Sombor, što do sada nije bio slučaj. Otvaranje lektorata svakako je najznačajniji događaj u poslednjih pet godina, jer su i današnje katedre za mađarski, slovački, rumunski i rusinski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu, počele kao lektorati, i to je ono što i mi očekujemo u narednim godinama da će se desiti – izrazio je uverenje Bačić.

Nakon sastanka hrvatske prosvetne delegacije sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u Subotici, u Velikoj većnici Gradske kuće održana je svečanost na kojoj su uručene nagrade najboljim đacima, koji se školuju na hrvatskom jeziku.

Izvor: Subotica.com

Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske

Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske Poseta ministarke nauke i obrazovanja R Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije

Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu

Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu Poseta ministarke nauke i obrazovanja Hrvatskom nacionalnom savetu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 4764
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

slaven bačić

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.