Komentara: 0
Pregleda: 3785

Potencijalno 149 radnih mesta manje...

12.04.2009. u 10:37h
Izvor: Dnevnik Online
<p>Ako nakon 24. aprila, kada je u Beogradu predviđena prezentacija, Ministarstvo prosvete prihvati Analizu neracionalnosti sistema osnovno&scaron;kolskog obrazovanja, Subotica bi od sledeće godine mogla ostati ne samo bez 122 odeljenja, nego i bez dve-tri &scaron;kole.</p>
Potencijalno 149 radnih mesta manje...

Do tog je broja, naime, došao stručni tim lokalne samouprave, poredeći stanje u 21 osnovnoj školi na teritoriji grada pre dvadeset godina, sa današnjim. Prema tim podacima, koji su 6. aprila predstavljeni prosvetarima, Subotica danas ima 4.667 učenika manje u odnosu na školsku 1989/90. godinu, tj. za 28,30 odsto, ali je broj odeljenja u istom razdoblju smanjen (tek) za 4,75 procenata.


Analiza, za koju pomoćnica gradonačelnika u oblasti obrazovanja LJubica Kiselički tvrdi da predstavlja tek snimljeno stanje, izazvala je veliku pažnju javnosti, posebno u prosvetnim krugovima. Kako se nastava na teritoriji grada Subotice odvija na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku ovo je pitanje, htelo ono to ili ne, ujedno postalo i političko. U školskoj 2008/09. u 21 školi u Subotici postoji 595 odeljenja. Od toga se nastava na srpskom odvija u 384 odeljenja, na mađarskom 185 i hrvatskom 26.

- Subotica je prošle školske godine imala nekoliko odeljenja u kojima je broj učenika bio ispod pet. Smatramo da to ne zadovoljava nijedan pedagoško-psihološki princip. To je čista zloupotreba učenika za račun očuvanja nekog radnog mesta - kaže LJubica Kiselički, dodajući da je prošle školske godine, u jednom odeljenju na mađarskom bio samo jedan učenik!
- Prava nacionalnih manjina nisu ugrožena, niti će bilo ko zatvarati odeljenja na mađarskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Ipak, postoje nelogičnosti, jer u poluprečniku od 380 metara, gde postoje tri škole, u jednom odeljenju sedi jedan učenik, dok u susednoj školi, koju deli isto dvorište, istovremeno sede 24 učenika, a nekoliko stotina metara dalje u odeljenju ima devet učenika - kaže Kiselički.

Grad zbog toga godišnje izdvaja oko 50.000.000 dinara na ime materijalnih troškova, a Ministarstvo prosvete (samo u Subotici) godišnje izdvoji za zarade zaposlenih suvišnih oko 186.000.000 dinara. Ko malo zaviri preko granice, vidi da se i u bogatijim sredinama finansiraju samo odeljenja od preko 25 učenika. Postavlja se problem i 149 nastavnika, koji bi već od sledeće godine mogli postati tehnološki višak. LJubica Kiselički tvrdi da je to neminovnost i navodi da postoje tzv. kombinovana odeljenja, u kojima se u jednoj učionici nastava istovremeno odvija za učenike nekoliko različitih razreda. Škole sa malim brojem učenika u odeljenjima su OŠ „10. oktobar", OŠ „Miloš Crnjanski", koju deli dvorište od veće OŠ „Jovan Mikić", OŠ „Jovan Jovanović Zmaj" i OŠ „Ivan Goran Kovačić".

Kao dugogodišnji prosvetni radnik i (petnaest godina) direktor u jednoj osnovnoj školi, bivši gradonačelnika Subotice Geza Kučera za „Dnevnik" kaže da je ovo čisto matematička analiza, u kojoj je najmanje računa vođeno o deci.
-U Subotici je prosečan broj učenika u odeljenju veći za četiri nego u Republici. Osim toga i u brdsko-planinskim područjima ima odeljenja sa daleko manjim brojem učenika, nego što je to prosek, pa niko u javnost ne izlazi sa pričom o njihovom zatvaranju - kaže Geza Kučera.

Članica Izvršnog odbora, zadužena za obrazovanje u Hrvatskom nacionalnom vijeću Stanislava Stantić-Prćić kaže da predstavnici nacionalnih manjina nisu u dovoljnoj meri uključeni u racionalizaciju sistema osnovnoškolskog obrazovanja. Od pokrajinskog sekretara za obrazovanje Zoltana Jegeša upravo ovih dana očekuje se dopis u kojem će biti navedeno koji je to minimum učenika u odeljenju, ispod kojeg se neće ići.
-Ovih dana stalno se spominje taj jedan učenik u odeljenju na mađarskom, ali nitko ne spominje da imamo i odeljenja s preko 30 učenika. Ako ćemo na takav način štedeti, mislim da nećemo doći ni do kakvog napretka - kaže Stanislava Stantić - Prćić.

Kao i Geza Kučera i sagovornica postavlja pitanje zašto upravo Subotica mora biti model u racionalizaciji osnovnoškolskog sistema, pri čemu će mnogi učitelji i nastavnici izgubiti radno mesto.
S. T.

 

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 15 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3785
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.