• Pregleda: 3713

Poštanske marke u čast Dužijance

Poštanske marke u čast Dužijance

ošte Srbije pustile su u promet poštanske marke, koverte i specijalne žigove koji su posvećeni stogodišnjici jedne od najvećih subotičkih manifestacija - Dužijance. U velikoj većnici Gradske kuće sinoć su predstavljene poštanske marke koje će se koristiti u domaćem i međunarodnom poštanskom saobraćaju. Nakon serije poštanskih maraka posvećenih stogodišnjici prvog leta Ivana Sarića i veka Dužijance, u najavi je i izdavanje specijalne serije posvećene stogodišnjici završetka izgradnje Gradske kuće.

Na markama su se našle maketa Katedrale sv. Terezije Avilske izrađena od slame, kao i kruna takođe od slame, koju su izradile Kata Rogić i Mara Ivković Ivandekić 1973. godine. Drugu krunu, koja će isto se naći na poštanskoj marki, izradila je povodom jubileja Dužijance Jozefina Skenderović. Serija maraka sadržaće i vinjete izrađene po osnovu fotografija Augustina Jurige na kojima su predstavljeni risarski radovi i drugi običaji vezani za Dužijancu. Poštanske marke osmislila je i projektovala Nadežda Skočajić, akademski slikar-grafičar, uz stručnu saradnju dr Andrije Kopilovića i Ljudevita Vujković Lamića.

Poštanska marka sa krunom vredi 55 dinara i prodavaće se za međunarodni ptt saobraćaj, dok je markica sa Katedralom za domaći saobraćaj 22 dinara. Za promociju su napravljene koverte sa žigom i klasjem žita, a prvi primerci uručeni su gradonačelniku Saši Vučiniću.

Još jedan vredan subotički jubilej biće propraćen izdavanjem poštanskih maraka. Naime, prema najavama, sledeće godine, na godišnjicu završetka izgradnje Gradske kuće, biće izdate marke sa motivima jednog od graditeljskih čuda Srbije i administrativnog centra Subotice.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

1
ned Odgovori
Ono čemu se ja radujem na predstojećoj "Dužijanci" jebolji rod žita, bolja otkupna cena,31.7.na Letnjoj pozornici na Paliću gostuje čuvena JOSIPA LISAC u 21čas, a 10.8. je tradicionalna povorka na Trgu Slobode,nastup KUD-ova i veselje, uz prodaju točenog piva.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.