Komentara: 8
Pregleda: 4961
Foto

Poslovanje subotičke Slobodne zone primer privrednicima iz Gradiške

01.06.2022. u 16:21h
Izvor: Subotica.com
Slobodnu zonu u Subotici, jednu od najuspešnijih u našoj zemlji, danas je posetila delegacija iz Gradiške kako bi primere dobre prakse prenela svojim privrednicima.
Poslovanje subotičke Slobodne zone primer privrednicima iz Gradiške

Posle sastanka sa domaćinima koje je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, gosti iz Gradiške obišli su „Ametek“, jednu od inostranih kompanija koje već godinama posluju u Privrednoj zoni u Malom Bajmoku.

- Današnji susret ide u prilog našim ranijim razgovorima kada smo najavili još intenzivniju saradnju Subotice i Republike Srpske. Slobodna zona je jedan od ponosa Subotice, kako po poslovanju tako i po načinu organizacije, a ona je i jedna od najboljih u Srbiji. Našoj braći iz Gradiške smo predstavili njen rad, kao i rad „Ameteka“ – istakao je gradonačelnik Bakić, podsećajući da se Slobodna zona prostire na 72 hektara i da u kompanijama koje tu posluju radi više od 6.500 ljudi. - Ovo je samo početak saradnje između Subotice i Gradiške, biće i u drugim oblastima. Gradiška je dosta slična Subotici i po svojoj geopoziciji i po razvojnom potencijalu, imaju uređenu putnu infrastrukturu, veliki granični prelaz i obrazovan kadar koji želi dobro svom gradu.

Poslovanje subotičke Slobodne zone primer privrednicima iz GradiškeI Gradiška, koja je takođe na kapiji Evropske unije, ima privrednu zonu na 150 hektara u kojoj posluje 12 kompanija, što domaćih, što inostranih.

- Opredeljeni smo da učimo i idemo napred i zato smo došli u Suboticu da učimo od najboljih i da stečena iskustva šprenesemo u Gradišku. Spremni smo da se menjamo, da unapredimo poslovno okruženje grada i ponudimo nešto što je Subotica već ponudila Evropskoj uniji. Imamo potencijal, dobro srednjoškolsko obrazovanje, zanimanja koja trebaju privredi, podrška smo i privrednicima koji žele da šire svoj asortiman – kaže Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.  – U protekle tri godine Gradiška je otvorila više od tri hiljade novih radnih mesta, iako su bili uslovi pandemije korona virusa, ali smo odgovorili zahtevima partnera iz EU koji žele da dođu u Gradišku i Republiku Srpsku. Ovde smo videli jednu od najboljih zona u regionu i želimo ta iskustva da prenesemo u Gradišku.

Poslovanje subotičke Slobodne zone primer privrednicima iz Gradiške

Fond za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu spona je između lokalnih samouprava i insitucija sa obe strane Drine, a po rečima direktora Duška Ćutila, današnji sastanak je veoma značajan jer predstavlja početak buduće saradnje Subotice i Gradiške.

- Srbija i Republika Srpska imaju intenzivne i nikad bolje odnose i zato je značajno da i lokalne samouprave unapređuju međusobnu saradnju. Verujem da je ćemo vrlo brzo imati uzvratnu posetu Gradišci i da će moći da se iskoriste pozitivni primeri koji postoje u Subotici. Cvilj nam je da gradimo mostove i da naše veze koje već postoje učinimo još čvršćim – poručio je Ćutilo.

Izvor: Subotica.com
Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku Obilazak Slobodne zone u Malom Bajmoku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4961
Povezane teme

slobodna zona subotica

slobodna zona mali bajmok

privredna zona mali bajmok

industrijska zona mali bajmok

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.