• Pregleda: 2133

Poslodavci uglavnom poštuju pravo na godišnji odmor

U većini slučajeva poslodavci omogućavaju radnicima odlazak na plaćeni godišnji odmor, kako je regulisano Zakonom o radu, poručuju u Sindikatu. Ipak, sve češće se dešava da usled nedostatka radne snage, zaposleni ne mogu da odu kada bi hteli, jer u suprotnom neće imati ko da obavi njihov deo posla.
Poslodavci uglavnom poštuju pravo na godišnji odmor

Sezona letnjih godišnjih odmora je u punom zamahu, a radnici koje je anketirala ekipa TV Subotice kažu da njihovi poslodavci poštuju ovo pravo, na plaćeni odmor odlaze kako se dogovore i dodaju da nisu imali nikakvih problema.

- Zadovoljan sam. Godišnji mi je u dva dela, prvi deo u zimskom periodu, a drugi u letnjem periodu - kaže jedan sugrađanin.

- Upravo sam se juče vratila iz Egipta, kod mog poslodavca redovno mogu da koristim godišnji odmor, u dogovoru sa njim naravno - dodaje jedna sugrađanka.

- U mojoj firmi se poštuje zakonski minimum od 20 dana, koristiš ih kad hoćeš - kaže naš sugrađanin.

Ipak, nije sve tako sjajno, tvrde u Sindikatu. Zbog sve izraženijeg nedostatka radnika, ljudi ne mogu da koriste godišnji odmor kada su planirali, već kada se za to ukaže mogućnost. Međutim, kako kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici, Milan Popović, do sada nisu imali slučaj da su morali da idu na sud, već su ih rešavali u dogovoru sa poslodavcima.

- Ima problema oko perioda korišćenja godišnjih odmora, a u nekim preduzećima, zaposleni su se obraćali da ne mogu da koriste godišnji odmor jer ako odu, nema ko da radi njihov posao, a to su u pitanju javna preduzeća i ustanove koje imaju zabranu zapošljavanja. Poslodavac mora da obezbedi zaposlenima da koriste godišnji odmor, to je zakonska obaveza - naglašava Popović.

Pravo na godišnji odmor regulisano je Zakonom o radu, a u pojedinim preduzećima kroz kolektivne ugovore ili pravilnike o radu. Međutim, većina privatnih kompanija uglavnom daje zakonski minimum od 20 radnih dana, dok je u javnom sektoru to uvek više i ide i do zakonskog maksimuma od 30 dana, precizira Popović.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

4
Opalac Odgovori
HA HA HA
Moja prethodna radna mesta: 10 dana (racuna se i vikend), koje posle odradis, ili neplaceno.
Moje trenutno radno mesto: nedelju dana zimski i dve nedelje letnji (racuna se i vikend), sto dodje 15 radnih dana godisnje. Svi praznici su radni osim 1. maja i 1.januara. Pozz
kojot Odgovori
Rec "uglavnom" dosta toga govori u ovakvim situacijama.
C Odgovori
Uglavnom...

Mnogo su zanimljivi ovi oglasi za posao gde se navodi da su beneficije "redovna plata, sloobodani dani i godišnji odmor", ja sam mislio da je to zakanom obavezno a ne da je benefit.
L21 Odgovori
Da se uvede zakonski minimum od 30 dana godisnjeg odmora. Nisu me pravili samo da radim, i ja imam zivot.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.