Komentara: 3
Pregleda: 3598

Poslednja vest: Kraj blokada

28.04.2012. u 22:56h
Izvor: Blic
Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su danas u Vladi Srbije dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu. Ovaj dogovor omogućuje da se deblokraju svi putni pravci u Vojvodini i delu centralne Srbije.
Poslednja vest: Kraj blokada

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.

Kako piše "Blic", Ministar je naglasio da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije.
“Ostaje uslov za ostavrivanje subvencija da se postigne refrentan prinos, zavisno od okruga”, dodao je Petrović.

On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.

Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali Miroslav Ivković rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima i da se može očekivati debolkada i normalizacija saobraćaja.

Na pitanje zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, on je kazao da je “ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika”, dodajući da protest nije imao političku pozadinu.

Blokade saobraćajnica pravile su velike probleme ostalim građanima, jer su im otežavale obavljanje svakodnevnih poslova, a posledice su trpeli i prevoznici, koji su najavili da će tražiti svoja prava i naknadu štete koja proistekne usled tolerisanja blokada saobraćaja, onemogućavanja ustavnog i zakonskog prava na rad i obavljanje delatnosti.

"Usaglašen je kombinovani model subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje koji podrazumeva da će poljoprivrednici biti u obavezi da prvo zasnuju proizvodnju i ostvare referentni prinos kako bi imali pravo na državnu subvenciju u iznosu od najviše 12.500 dinara po hektaru", rekao je pomoćnik ministra Miloš Milovanović agenciji Beta.

Pomoćnik ministra je dodao da će se dogovorena subvencija sastojati od intervencije u dizel gorivu koja je već završena, intervencije u dizel gorivu u avgustu pred jesenju setvu i od novčanog iznosa od 6.500 dinara po hetkaru zasnovane i realizovane proizvodnje.

"Poljoprivrednici su odustali od svog zahteva za povraćaj akcize na gorivo i na taj način je pronađeno rešenje koje podstiče produktivnost poljoprivredne proizvodnje, proširuje broj korisnika mera ministarstva i čini ceo sistem finansijski održivim sa aspekta raspoloživog novca u budžetu minsitarstva", rekao je Milovanović.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3598
Povezane teme

blokada poljoprivrednika

blokada traktorima

blokada puteva u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.