Komentara: 5
Pregleda: 4517

Poslastičarnica „Pelivan“ dobitnik nagrade „Pro Urbe“

02.09.2023. u 18:18h
Izvor: Subotica.com
Poslastičarnica „Pelivan“ dobitnik nagrade „Pro Urbe“

Poslastičarnica „Pelivan“, legat tri generacije porodice Nezirović ceo jedan vek je deo ne samo zavičajne istorije, već i porodičnih albuma Subotičana i gostiju našeg grada. To je jedan od razolga što je čuvenoj poslastičarnici juče dodeljeno gradsko priznanje „Pro Urbe“.

- Kada ljudima pružaš sladoled daješ im parče sreće i to je lep trenutak kada možeš svojom otvorenošću i kuglom sladoleda da usrećiš dete ili odraslu osobu. Sada su naši sugrađani usrećili nas – u dahu kaže Ismail Nezirović, vlasnik poslastičarnice „Pelivan”.

Poslastičarnica „Pelivan“ dobitnik nagrade „Pro Urbe“

Nagradu nisu očekivali, a došla je u najlepšem trenutku kada obeležavaju vek postojanja i rada.

- Nisam znao šta da kažem. Počastvovan sam i polaskan. Mi smo zahvalni našim sugrađanima što su svo ovo vreme uz nas. Valjda je ovo način da i oni nama kažu hvala što smo tu za njih – dodaje Nezirović.

Poslastičarnica „Pelivan“ dobitnik nagrade „Pro Urbe“

Subotica je grad poznat po svojoj arhitekturi, te bogatoj i raznolikoj kulturi nacija koja tu žive, a u tom moru šarenila, izdvaja se jedno posebno ime u samom srcu grada, ime svima nam dobro poznate poslastičarnice „Pelivan“, osnovane 25. maja 1923. godine. Poslastičarnica „Pelivan“ se nalazi u samom centru grada, na adresi Trg Republike br.4, i slobodno se može reći kako je deo gastronomske baštine Subotice, jer već sto godina unatrag, kako Subotičane, tako i goste asocira na isto: na slatke ukuse, hrskave kornete i uvek svež i osvežavajući sladoled. I dok se o omiljenom ukusu može raspravljati, kvalitet ponude i domaćinsku atmosferu poslastičarnice „Pelivan“ niko ne može osporiti.

U proteklih sto godina menjale su se generacije, strukture, nazivi naše države i vlasti, ali „Pelivan“ je uvek ostao isti, prkoseći vremenu i odolevajući svim izazovima, kako u prošlim, tako i u modernijim vremenima.

Poslastičarnicu je osnovao Nezirović Himet, pokojni deda današnjeg vlasnika. Prvobitno se nalazila u poslovno-stambenom objektu Nićin palate, sve do 1948. godine, kada se preselila na i danas dobro poznatu lokaciju. Kako bi unapredio i proširio proizvodnu ponudu, Himet se usavršavao u poslastičarnici „Žerbo“ u Budimpešti, koja je i danas jedna od najpoznatijih poslastičarnici u Mađarskoj. Tako je on uz orijentalne poslastice u ponudu uvrstio i kolače koji su karakteristični za ovo podneblje. Jedna od najznačajnijih poslastica je i dan danas omiljena „Šomloi galuška”. Pored torti i kolača, akcenat proizvodnje je stavljen na sladoled, čija se receptura nije menjala od osnivanja i dobro je čuvana tajna koja se prenosi generacijama na članove porodice.

Svojom postojanošću sa stogodišnjom istorijom i tradicijom poslastičarnica „Pelivan“ postala je pomalo deo svakoga od nas. Od ranog proleća do kasne jeseni na terasi ispred lokala, svojim posetiocima pruža neopisiv doživljaj ukusa poslastica. Taj doživljaj upotpunjuje pogled na istorijske i kulturne znamenitosti grada, kao što su „Plava fontana“ i Gradska kuća.

Poslastičarnica „Pelivan“ dobitnik nagrade „Pro Urbe“

Ime poslastičarnice „Pelivan“ iz Subotice je dobro poznato i preko granica naše države. Poslastičarnica svake godine učestvuje na sajmu poslastičarstva u Ljubljani, gde se isključivo promoviše sladoled, a na kojem je „Pelivan“ 2018. godine prvi put predstavio svoj čuveni sladoled od krempite.

„Pelivan“ je stogodišnja porodična tradicija čiji se vlasnici neprestano trude da usavrše i unaprede poslovanje, vodeći pri tome računa o očuvanju tradicije ukusa i pružanja usluga, kako bi i sadašnjim, a i predstojećim generacijama pružili svoje, toplinom i ljubavlju prožeto gostoprimstvo.

- Imamo puno stalnih mušterija, Subotičani dolaze u „Pelivan“, tako je bilo nekada i sada. Sa njima smo više nego u prijateljskim odnosima. Mnoga poznanstva su sklopljena u ovoj radnji, kasnije i brakovi! Dolazili su kao srednjoškolci pa ih to podseća na mladalačke dane. I svi smo mi kao jedna porodica! Ovo je domaćinska kuća. Znam čak i koji sladoled treba da im stavim! Kada su svadbe i maturske proslave, stolovi se često rezervišu i mesec dana unapred jer povorka prolazi pored „Pelivana“... - jasan je  domaćin, koji goste uvek dočekuje u belom mantilu.

Poslastičarnica „Pelivan“ dobitnik nagrade „Pro Urbe“

Uz tradicionalnu vanilu, čokoladu i jagodu,  u „Pelivanu“ možemo probati i karamelu, lešnik, straćatela, nugat, plazma, kokos, malina i šumsko voće, punč, pistaće, cimet, mak i ukus krempite. Poslednjih godina, ponuda “Pelivana” je proširena i na dve vrste dijet sladoleda bez šećera, kao i dve vrste vegan sladoleda koji ne sadrži sastojke životinjskog porekla, a osim na kugle, sastavni deo ove poslastičarnice je i sladoled na točenje. Ukratko, sladoled sa dušom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 3 dana
Komentara: 5
Pregleda: 4517

Povezana vest

Povezane teme

pro urbe

pelivan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.