Komentara: 9
Pregleda: 3072

Poskupljenje gasa izaziva lančanu reakciju

01.11.2011. u 16:18h
Izvor: RTV Yueco
Poskupljenje gasa izaziva lančanu reakciju

Poskupljenje gasa izazvaće lančanu reakciju u vidu poskupljenja u prodavnicama i dalje smanjenje životnog standarda. Trgovci poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobijenim od dobavljača, a dobavljači višim cenama sirovina i povećanjem troškova proizvodnje zbog poskupljenja ovog energenta. Ekonomisti ovu lančanu reakciju smatraju logičnom, a Udruženja potrošača neodgovornom i neozbiljnom od strane onog koje poskupljenje odobrio, a to je Vlada Srbije.

Poskupljenje gasa prouzrokovaće povećanje cena i drugih industrijskih proizvoda. Prema pisanju novinskih agencija, u trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nova poskupljenja slatkiša, smrznutog voća i povrća, piva, kiselog mleka, kućne hemije i kozmetike. Kako su trgovci rekli, na osnovu novih cenovnika dobijenih od dobavljača, slatkiši će poskupeti pet procenata, smrznuto voće i povrće 10 %, pivo 3 %, kiselo mleko 4 %. Cene kućne hemije i kozmetike u novembru će "skočiti" od 5 do 10 %.

U organizacijama potrošača iznose da u Srbiji čak 41 % porodičnog budžeta odlazi za hranu, što pokazuje koliko smo siromašni, jer se u EU za to izdvaja između 17 i 20 % kućnog budžeta. U nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije smatraju da je zahtev Srbijagasa za poskupljenjem neozbiljan, a potez Vlade da ga odobri - neodgovoran, omogućivši lančanu reakciju.

Trgovci poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobijenim od dobavljača, a dobavljači višim cenama sirovina i povećanjem troškova proizvodnje, a stručnjaci su ocenili da će to uticati na povećanje inflacije za 0,3 %.

Potrošači gasa u Subotici poskupljenje će direktno setiti tek za mesec dana kada im stignu računi za novembar. Građanstvo je do danas za kubik gasa plaćalo 35,44 dinara, a od danas će kubik plaćati 41,17 dinara. Nova cena za privredu iznosi 38,33 dinara po kubiku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3072
Povezane teme

poskupljenje gasa

poskupljenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.