Komentara: 1
Pregleda: 3965

Poseta delegacije iz Bratislave Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

20.04.2017. u 17:09h
Izvor: Subotica.com
Na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Tehničku školu „Ivan Sarić“ posetila je delegacija Bratislavskog samoupravnog okruga i Mašinske škole iz Bratislave.
Poseta delegacije iz Bratislave Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

Današnja poseta nastavak je saradnje na osnovu sporazuma, koji je AP Vojvodina potpisala sa Bratislavskim samoupravnim okrugom još 2011. godine. Prema rečima Gabrijele Nemet, potpredsednice Bratislavskog samoupravnog okruga saradnja će kroz razmenu iskustava doprineti unapređenju obrazovnog procesa u dve zemlje.

- Na osnovu poziva naših partnera, AP Vojvodine učestvovali smo na Festivalu pameti koji pokrajina organizuje, a naši učenici su zauzeli visoka mesta. Na osnovu ove saradnje uspostavili smo saradnju sa nekim školama koja se i danas razvija. Ranije smo već potpisali sporazum sa školom u Senti a verujem da ćemo danas potpisati sporazum između Mašinske škole  i Tehničke škole „Ivan Sarić“. Nakon ovoga nadam se da će doći do uspostavljanja saradnje i između drugih škola, jer je to dobra prilika za razmenu iskustava profesora i učenika. Veoma interesantna je stvar da i naša Mašinska škola u  i ova u Subotici imaju sedište u istorijskim zgradama, tako da su sa te strane bliske i srodne a nadam se da će učenici i profesori ove škole imati priliku da posete školu u Slovačkoj - kaže Gabrijela Nemet, potpredsednica Bratislavskog samoupravnog okruga.

Poseta delegacije iz Bratislave Tehničkoj školi "Ivan Sarić"

Prema rečima  podsekretara Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Žolta Sakalaša posebno je značajna razmena iskustava u oblasti dualnog obrazovanja.

- Ide nam u prilog to što je dualno obrazovanje kod nas postalo jedna od najbitnijih tema. Sa našim prijateljima iz Slovačke moći ćemo da sarađujemo na ovu temu, da preuzmemo njihova iskustva i unapređujemo saradnju u dualnom obrazovanju - kaže Žolt Sakalaš, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. - Pokrajinska vlada podržava projekte vezane za obrazovanje, nedavno su se završili konkursi, preko kojih sistemski podržavamo ovakve aktivnosti. Međutim, uvek smo spremni i van konkursa da podržimo ovakve aktivnosti.

Na sastanku se govorilo i o obukama za nastavnike,  zajedničkom učešću na projektima, kao i saradnji sa privredom. 

- Naši programi obrazovanja su slični u jednom delu, ali smo mi dosta veća škola, imamo 1300 đaka a oni oko 200. Ali imaju obrazovne profile na mašinstvu i mehatronici, pa očekujemo da ćemo  na tom polju, a i vezano za privredu, sarađivati. Oni imaju interesantnu privredu koju bi mi voleli da vidimo, a i mi imamo privredu u Industrijskoj zoni koja nije zanemarljiva - kaže Ivan Bajić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“.

Izvor: Subotica.com
Poseta delegacije iz Bratislave Poseta delegacije iz Bratislave Poseta delegacije iz Bratislave Poseta delegacije iz Bratislave Poseta delegacije iz Bratislave Poseta delegacije iz Bratislave Poseta delegacije iz Bratislave Poseta delegacije iz Bratislave
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 dana
Komentara: 1
Pregleda: 3965
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.