Komentara: 26
Pregleda: 4663
Foto

Poseta ambasadora Hrvatske Subotici

13.11.2013. u 11:07h
Izvor: subotica.rs
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i zamenik gradonačelnika Blaško Stantić primili su juče ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji Gordana Markotića.
Poseta ambasadora Hrvatske Subotici

Gradonačelnik Dulić je, nakon sastanka u Zelenoj sali Gradske kuće, izjavio da se, između ostalog, razgovaralo i o ideji de se u rekonstrukciju, restauraciju i dogradnju zgrade Narodnog pozorišta – Narodnog kazališta – Népszínház u Subotici uključi i Hrvatska, s tim da se prethodno stvori preduslov za jednu takvu saradnju, a to je, kako je rekao, osnivanje Drame na hrvatskom jeziku.

- Sjajna ideja ambasadora Markotića, koja je, inače, na tragu komunikacije koju smo imali sa našim sadašnjim ministrom kulture i informisanja, jeste uključivanje Republike Hrvatske u pomoć oko izgradnje Narodnog pozorišta. Naša obaveza bila bi da prethodno stvorimo osnovu za jednu takvu saradnju, a to je osnivanje Hrvatske drame, istakao je Modest Dulić.

Ideja je, naglasio je, da se izgradnja Narodnog pozorišta izdigne čak i iznad nacionalnog projekta, da Srbija, Hrvatska i Mađarska pod krovom Narodnog pozorišta u Subotici organizuju svoje aktivnosti i da to bude objekat gde će istovremeno da rade drame na mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

- Ako to uspemo da organizujemo i stvorimo preduslove na način na koji smo razgovarali, a to je osnivanje Hrvatske drame, mi imamo ozbiljne argumente da se pojavimo i prema ambasadama, odnosno vlastima u Hrvatskoj i Mađarskoj, da pomognu u izgradnji. Ne aboliramo, naravno, Republiku Srbiju od ugovornih obaveza preuzetih 2006. godine da obezbedi novac koji nije do sada obezbedila, rekao je gradonačelnik Dulić.

On je dodao da je tokom današnjeg susreta bilo reči i o službenoj upotrebi hrvatskog jezika i pisma, obrazovanju na hrvatskom jeziku, aktivnom učešću hrvatske manjinske zajednice u kreiranju subotičke svakodnevice putem svojih političkih predstavnika u skupštinskoj većini, sportskoj, kulturnoj i sve razvijenijoj privrednoj saradnji, pre svega sa Osijekom, Križevcima i Zagrebom, i mogućnostima saradnje privrednih komora u okviru prekograničnih IPA projekata.

Ambasador Markotić je istakao da je Suboticu izabrao za prvo mesto svoje službene posete nakon, naravno, Beograda iz više razloga, između ostalog zato što je grad u kome uspešno žive i deluju tri naroda - hrvatski, srpski i mađarski, što hrvatska manjinska zajednica ima odlične uslove za rad, očuvanje svoje kulturne baštine i školovanje i što je grad koji ima mnogo prelepih secesijskih objekata.

- Drago mi je da mogu da zahvalim gradskim vlastima na otvaranju hrvatskog odeljenja u Gradskoj biblioteci Subotice. Mi to cenimo i za nas to ima izuzetan značaj. Razgovarali smo i o mogućnostima učestvovanja, a što je spomenuo i ministar Tasovac, tri države u obnavljanju subotičkog pozorišta. Preduslov za to je stvaranje ansambla Hrvatske drame. To bi zaista bilo jedinstveno da tri ansambla, srpski, mađarski i hrvatski, budu pod jednim krovom i zajedno deluju i prirpremaju predstave na svom jeziku, kazao je ambasador Markotić.

Maria Kern Šolja je izrazila zadovoljstvo što je ambasador Hrvatske Gordan Markotić posetio Suboticu koja se, kako je ocenila, još jednom pokazala kao dobar domaćin. Ona je rekla da smatra da će se ova saradnja i dalje nastaviti i da će biti plodna.

Izvor: subotica.rs
Poseta Ambasadora Republike Hrvatske Poseta Ambasadora Republike Hrvatske Poseta Ambasadora Republike Hrvatske Poseta Ambasadora Republike Hrvatske Poseta Ambasadora Republike Hrvatske Poseta Ambasadora Republike Hrvatske Poseta Ambasadora Republike Hrvatske Poseta Ambasadora Republike Hrvatske
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 4663
Povezane teme

Modest Dulić

marija kern šolja

blaško stantić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.