Komentara: 50
Pregleda: 23415

Porodici Rudić Vranić neophodna pomoć

22.09.2019. u 17:00h > 21.10.2019. u 16:44h
Izvor: Subotica.com
Baš kao kod Tolstoja, koji nas je ubedio da „sve srećne porodice liče jedna na drugu a sve nesrećne su nesrećne na svoj način“, tako je i priča porodice Rudić Vranić iz Gornjeg Tavankuta jedna od onih od koje zastaje knedla u grlu i nedostaju reči da bi je adekvatno ispričale.
Porodici Rudić Vranić neophodna pomoć

U maloj, trošnoj kući uvučenoj u šumu na samom kraju Gornjeg Tavankuta, ili početku Skendereva, zavisi kako ko gleda, četvoročlana porodica živi u uslovima nedostojnim čoveka. Glava porodice Miodrag nedavno je, kao tehnološki višak, dobio otkaz u jednoj firmi u industrijskoj zoni i od tada na sve načine pokušava da prehrani bolesnu ženu Mariju i dvoje dece, četrnaestogodišnjeg Milana i jedanaestogodišnju Katarinu, oboje sa smetanjama u razvoju.

- Zbog smanjenog obima posla dobio sam otkaz bez obzira što sam ih molio da me ostave, da kod kuće imam bolesnu ženu i dvoje nejake dece. Nisu imali sluha za moju muku – priča nam Miodrag. - U ovoj kući smo tri godine, ne plaćamo kiriju već je samo održavamo koliko možemo, ali svakodnevno strahujemo da će je vlasnik prodati. A šta ćemo onda, ne mogu ni da pomislim.

Porodici Rudić Vranić neophodna pomoć

Svo četvoro spavaju i borave u jednoj sobi površine petnaestak kvadrata, jer samo nju mogu da ugreju. Iako čeka drugu operaciju abdomena, Marija svakodnevno veš pere na ruke, grejući vodu na "smederevcu", kako bi deca redovno išla čista na časove u školu „Žarko Zrenjanin“. Kupaju su se u „privremenom“ kupatilu, jer u dvorištu imaju bunar. U frižideru samo najosnovnije, a i ne baš uvek. Za razliku od svojih vršnjaka Milan i Kaća žive bez igračaka i tableta, a na pitanje šta bi voleli da imaju, krhka devojčica prepuna ljubavi odgovara:

- Samo da imamo malo više za jesti...

Muk.

Porodici Rudić Vranić neophodna pomoć

- Navikli smo skromno i kada sam zarađivao, mi smo to delili, nismo se razbacivali, niti išta dugovali. Žena mi je čuvarna i spremila je decu za školu, fale im samo čizmice za zimu – nastavlja glava porodice. - Ali bojim se zime. Prodao sam dva kubika drva da bih platio struju, jer bez nje sada ne možemo. A kako ćemo dalje ni sam ne znam. Muka je to. Radim gde god treba, nijedan posao ne odbijam, ali to što zaradim u nadnici nije dovoljno. A ide zima, pa ni toga neće biti. A radio bih bilo šta samo da deca imaju koru hleba. U dvorištu ne možemo da uhranimo ništa, lisice i tvorovi iz šume su nam svu živinu podavili, pa se sad bojimo da bilo šta gajimo.

Jedino stalno primanje koje porodica Rudić Vranić ima je dečji dodatak od 2.500 dinara. Još nije prošlo dovoljno vremena da  Miodrag dobije naknadu za nezaposlene, a Mariji koja je bila angažovana na javnim radovima nedostaje rešenje da bi dobila socijalnu pomoć.

Porodici Rudić Vranić neophodna pomoć

Na svu nemaštinu, Rudić Vranići imaju još jednu veliku neprebolnu bol – pre pet godina tragično su izgubili najstarijeg sina Marka.

- Samo da smo u životu imali više sreće. Ali ona od sirotinje beži glavom bez obzira – sleže ramenima Miodrag.

Rastanak, kao i svaki rastanak u ovakvim "teškim" posetama, nije lak. Složna porodica nas ispraća, zahvaljuje na poseti uz neizbežne snažne zagrljaje, i čvrst stisak ruke vremešnog domaćina.

Svi koji žele da pomognu porodici Rudić Vranić mogu to da učine uplatom na račun 325-9300600266847-80 na ime Marije Rudić Vranić. Za devizne uplate otvoren je račun RS35325934170249942345, takođe na Marijino ime (DEUTSCHE BANK AG, FRANKFURT AM MAIN / SWIFT: DEUTDEFF, Vojvođanska banka A.D. / SWIFT: OTPVRS22).

Od trenutnih potrepština najneophodniji bi bili prehrambeni artikli kao što su brašno, ulje, pasulj, riža, suhomesnati proizvodi i zimnica jer porodica ima frižider, ima i pristojan zamrzivač, kao i šporet na kojem kuvaju i peku. Što se tiče ogreva, stiže zima i toga će faliti, mada Miodrag uverava da brine o tome na vreme.

Ukoliko neko želi lično da odnese pomoć bilo bi dobro da se ranije najavi pošto zbog obaveza svih članova porodice, od starijih kući su pretežno predveče. Za kontakte i adresu javite se putem mejla redakcija@subotica.com

Porodici Rudić Vranić neophodna pomoć

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 50
Pregleda: 23415
Povezane teme

Humanitarna akcija

humanitarna pomoć

socijalno ugroženi građani

pomoć za socijalno ugrožene

humanitarni apel

deca iz socijalno ugroženih porodica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.