• Pregleda: 6317

Poribljavanje jezera Skenderevo

U jezero Skenderevo juče je pušteno 1200 kilograma konzumnog amura i jedna tona konzumnog šarana. Sredstva za ovu akciju odezbeđena su od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu. Ovakvo poribljavanje na teritoriji Subotice nije obavljeno već nekoliko godina, pa je iz tog razloga ova akcija izuzetno značajna za Savez ribolovaca Subotice.

Poribljavanje jezera SkenderevoAkumlaciono jezero Skenderevo je najčistije u našoj okolini, pošto ni jedan zagađivač ne postoji u njegovoj okolini. Riblji fond je proteklih godina u velikoj meri smanjen, pa je upravo iz tog razloga ovo poribljavanje bilo neophodno. Za amure su se odlučili iz razloga što se ta vrsta hrani vodenim biljem, a jezero je bogato vodenom florom, a šarani su najpopularniji među ribolovcima.

Novac za poribljavanje je izdvojio Pokrajinski sekretarijat za privredu, a predstavnici lokalne samouprave se nadaju da ovo neće biti poslednje poribljavanje na teritoriji našeg grada. Lokalna samouprava planira da narednih godina mnogo više pažnje posveti ribolovu i kao sportu, ali i kao rekreaciji, a za to su neophodne vode bogate ribom.

U toku današnjeg dana bi u jezero Skenderevo trebalo da bude pušteno još 500 kilograma mlađi amura, a plan za narednu godinu je sređivanje okoline jezera, koje ima i ribolovni potencijal, ali je idealno mesto i za odmor i rekreaciju. Sređivanje bi podrazumevalo pripremanje ribolovačkih mesta, ali i putne infrastrukture, kako bi sa svih strana bio obezbeđen pristup jezeru.

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.