Komentara: 8
Pregleda: 3685
Foto

Pomoćnik ministra poljoprivrede u poseti Subotici

16.09.2019. u 17:35h
Izvor: Subotica.com
Pomoćnik ministra poljoprivrede u poseti Subotici

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević sastao se danas u Gradskoj kući sa predstavnicima Poljoprivredne stručne službe i sa njima razgovarao o aktuelnim temama u sferi agrara i stočarstva.

- U ovakvim razgovorima čujemo kakve probleme imaju poljoprivrednici, a mi smo tu da im predstavimo podsticaje koje nudi ministarstvo, Pokrajinska vlada i Grad Subotica. Problemi koji imaju poljoprivrednici su uobičajeni i uglavnom se tiču cene i nalaženja tržišta, kao i nedostatak radne snage, jer više nema ko da radi na poljoprivrednim gazdinstvima – predočio je Bogićević. - Mi smo napravili Zakon o sezonskim radnicima, kojih ima oko 20 hiljada, ali to je izgleda nedovoljno. Problem cene svinja je višegodišnji, a problem je i plasman. Zbog toga se sve manje ljudi bavi proizvodnjom svinja, što je problem takođe i u subvencije i pomoć treba da se uključe i druga ministarstva.

Pre posete Gradskoj kući, pomoćnik ministra je obišao gazdinstvo Stipana Šarčevića u Novom Žedniku.

Salaš 336, na putu između Starog Žednika i Đurđina, star je skoro jedan vek, a Stipan je treća generacija poljoprivrednika na njemu. Zajedno sa ocem i dedom, za traktor je seo sa 12 godina, a sada njegov sin i unuci zajedno sa njim obrađuju oko 200 hektara zemlje i bave se stočarstvom. Posla ima dosta, a Stipan je subvencije iskoristio za modernizaciju proizvodnje, jer kako kaže, radnu snagu je sve teže naći. Saveti poljoprivredne stručne službe mnogo su mu pomogli u proizvodnji.

Sa druge strane, problemi uvek postoje, a Stipan se nada da će ova poseta dovesti do bolje saradnje sa lokalnom samoupravom i rezultirati rešavanjem  istih. Telefon koji je pre 27 godina sam uveo, često je u kvaru, a time on i njegova porodica ostaju i bez interneta.

Izvor: Subotica.com
Sastanak sa poljoprivrednicima Sastanak sa poljoprivrednicima Sastanak sa poljoprivrednicima Sastanak sa poljoprivrednicima Sastanak sa poljoprivrednicima Sastanak sa poljoprivrednicima Sastanak sa poljoprivrednicima Sastanak sa poljoprivrednicima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3685
Povezane teme

subvencije za poljoprivrednike

poljoprivrednici

udruženje poljoprivrednika

poljoprivreda

poljoprivredno zemljište

poljoprivredna stručna služba

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.