Komentara: 19
Pregleda: 3779
Foto

Pomoć za više od 450 socijalno ugroženih sugrađana kroz ekonomsko osnaživanje

18.11.2019. u 14:33h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Mogućnosti za novi početak", koji su zajednički realizovali Ekumenska humanitarna organizacija i Grad Subotica, za dve godine pomognuto je 457 sugrađana, pre svega povratnika iz inostranstva, kao i nekoliko socijalno ugroženih porodica iz našeg grada.
Pomoć za više od 450 socijalno ugroženih sugrađana kroz ekonomsko osnaživanje

Poreklom iz Uroševca, Ibrahim Nijaz živi u Subotici od 2000. godine sa porodicom koja danas broji šest članova. Kaže da je ovde imao dobar posao, ali da je, nakon što se razboleo, umesto lečenja dobio otkaz, zbog čega je otišao u Nemačku da bi obezbedio egzistenciju. Pet godina kasnije Ibrahim se vratio, a pomoć koju je dobio preko projekta "Mogućnosti za novi početak", kaže da je bila dragocena.

- Dobio sam pločice i sve što je trebalo za kupatilo. Ništa drugo nisam ni tražio, samo da mi se sredi kupatilo i laminat, a ostalo sam sredio od svojih para. Pomogli su mi koliko su mogli i ja sam im mnogo zahvalan na tome - rekao je Ibrahim.

Pomoć za više od 450 socijalno ugroženih sugrađana kroz ekonomsko osnaživanje

Pored Ibrahima, pomognuto je još 456 sugrađana, pre svega povratnika po sporazumu o readmisiji iz zemalja Zapadne Evrope, a kako objašnjava Ana Birgeš iz Ekumenske humanitarne organizacije, 20 odsto projekta odnosilo se i na pružanje pomoći socijalno ugroženim porodicama iz našeg grada.

- Projekat se sa sastojao iz tri komponente. Prva je stanovanje, gde je 29 porodica dobilo pomoć u građevinskom materijalu i stručnom vođenju naših inženjera ili pomoć u vidu vodovodnih, kanalizacionih i elektro radova za kupatilo i postavljanje pločica. Druga komponenta obuhata pomoć u samozapošljavanju putem davanja startapova u iznosu od oko 750 evra, što je dobilo 19 korisnika, koji su takođe bili dužni da učestvuju sa 10 odsto vrednosti mašina koje su dobili za otpočinjanje posla. Treća je pružanje pravne pomoći i podrške u vidu pribavljanja dokumenata, prevođenja i slično, što je dobilo 106 korisnika, dok je 350 porodica pomognuto svim pomoćima - objasnila je Birgeš.

Pomoć za više od 450 socijalno ugroženih sugrađana kroz ekonomsko osnaživanje

Subotička lokalna samouprava učestvovovala je u projektu od januara 2018. godine, s ciljem unapređenja uslova stanovanja i procesa reintegracije povratnika, a kako je istakao Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, saradnja sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom je mnogo dugoročnija.

Našu saradnju imamo od 2015. godine, kada je potpisan prvi sporazum i kroz pet godina pomogli smo, pre svega Ekumenska humanitarna organizacija, mnogim porodicama romske populacije. Pokazali smo da smo kao lokalna samouprava spremni da sarađujemo sa nevladinim organizacijama i ovim putem realizujemo i naš lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma koji smo doneli 2017. godine i važi do 2021. godine, stoga radimo sve kako bi se uslovi života, rada, stanovanja i obrazovanja naših sugrađana romske populacije podigli na viši nivo - istakao je Đukanović.

Pomoć za više od 450 socijalno ugroženih sugrađana kroz ekonomsko osnaživanje

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak" Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak" Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak" Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak" Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak" Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak" Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak" Predstavljanje rezultata projekta "Mogućnosti za novi početak"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 3779
Povezane teme

socijalno ugroženi građani

pomoć za socijalno ugrožene

ilija đukanović

povratnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.