Komentara: 35
Pregleda: 3357

Pomen žrtvama "Oluje" u četvrtak u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

03.08.2022. u 12:25h
Izvor: Subotica.com
Obeležavanje ,,Oluje" biće održano u četvrtak, 4. avgusta, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg sa početkom u 9,30 časova, služenjem parastosa srpskim žrtvama stradalim u akciji ,,Oluja" hrvatskih oružanih snaga na prostoru današnje Republike Hrvatske.
Pomen žrtvama "Oluje" u četvrtak u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Na Otvorenom univerzitetu (sala 213) u 10 časova biće održana tribina na kojoj će na temu progona i stradanja srpskog stanovništva na teritoriji današnje Republike Hrvatske govoriti istoričar prof. dr Vojin Kalinić.

Prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Obeležavanje dana velikog stradana srpskog stanovništva u novijoj istoriji organizuje Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

- Pozivamo sve sugrađane da dođu i odaju poštu stradalim Srbima u ovoj zločinačkoj akciji koja se dogodila 4. avgusta 1995. godine - stoji u pozivu na parastos i program povodom obeležavanja.

Pomen žrtvama "Oluje" u četvrtak u Hramu Vaznesenja GospodnjegPomen žrtvama "Oluje" u četvrtak u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Podsetimo, 4. avgusta 1995. godine počela je akcija hrvatske vojske i policije pod nazivom „Oluja“, tokom koje je ubijeno i nestalo oko dve hiljade Srba, dok je 250.000 proterano sa svojih ognjišta.

Organizacioni odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba ističe da ta akcija predstavlja najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata jer nikada u istoriji Evrope za tako kratko vreme (4–7. avgust 1995. godine) nije proteran tako veliki broj ljudi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 3357

Povezana vest

Povezane teme

oluja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.