Komentara: 14
Pregleda: 2796

Poljoprivrednici potpisali Sporazum sa resornim ministarstvom u Vladi Srbije

22.05.2023. u 11:02h
Izvor: Subotica.com
Rano jutros u zgradi Vlade Srbije potpisan je Sporazum koji je ozvaničio dogovor koji je postignut u subotu posle šestočasovnih pregovora. Dogovor je ujedno označio i kraj protesta, uklanjanje blokada puteva i saobraćajnica.
Poljoprivrednici potpisali Sporazum sa resornim ministarstvom u Vladi Srbije

Kako se navodi, Sporazum je potpisan između poljoprivrednika (sedam udruženja) i Ministarstva poljoprivrede. Ovim dokumentom paori su se izborili za povećanje osnovnih podsticaja za biljnu proizvodnju u tekućoj godini sa 9 na 18 hiljada dinara - tri hiljada direktno i šest hiljada kroz gorivo, zatim povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara po litru i povećanje premije za priplodne mlečne krave sa 30 na 40 hiljada dinara po grlu.

TELEFON ZA PROIZVOIZVOĐAČE MLEKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede omogućiće poljoprivrednicima kojima su mlekare otkazale otkup mleka da se prijave putem telefona: 011/3020100, 011/3020101 i 011/3020118.

Takođe, Sporazumom se predviđa umanjenje 50 odsto naknade ta odvodnjavanje do kraja tekuće, odnos potpuno ukidanje na dalje.

Predviđeno je i sprovođenje analize kontrole uvoza mleka i mlečnih proizvoda, kao i da se nastavi intenzivna komunikacija sa proizvođačima mleka, ali i najskorije regulisanje tržišta uvođenjem kvota za proizvođače, prerađivače i uvoznike mleka. Nisu zaboravljeni ni proizvođači mleka kojima je otkup otkazan, za koje paori očekuju da se nađe rešenje.

Poljoprivrednici potpisali Sporazum sa resornim ministarstvom u Vladi SrbijePoljoprivrednici su se izborili i da se od naredne kalendarske godine podigne maksimalna granica površine obradivog zemljišta sa 20 na 100 hektara, kao uslov za konkurisanje i podsticaje.

BUDŽET POLJOPRIVREDE posle primene novih mera biće 120 milijardi dinara, izjavila je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković posle potpisivanja sporazuma sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Poljoprivrednici su zahtevali i uvođenje tzv. plavog dizela koji se odnosi na olakšice u visini akcize na 100 litara dizel goriva no hektaru, za sve upisane površine u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Vodeći se iskustvima nekih ranijih učesnika raznih protesta, predstavnici udruženja potpisnika ovog dokumenta zatražili su pismenu garanciju da njihovo dosadašnje blokiranje saobraćajnica i puteva neće biti sankcionisano.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 3 nedelje
Komentara: 14
Pregleda: 2796

Povezana vest

Povezane teme

protest poljoprivrednika traktorima

protest poljoprivrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.