Komentara: 0
Pregleda: 3911

Poljoprivredna gazdinstva - na broju

08.04.2013. u 12:30h
Izvor: SuMedija
Kampanja obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava je završena 31. marta bez velikih promena broja gazdinstava, iako se prema reakcijama vlasnika pojedinih gazdinstava odnosno udruženja, moglo pretpostaviti da će biti značajnijih izmena zbog novog pravilnika o registraciji kojim je onemogućeno da supružnici imaju odvojena gazdinstva.
Poljoprivredna gazdinstva - na broju

Na području subotičke filijale republičke Uprave za trezor obnovljena je registracija za 5.300 gazdinstava, a toliko aktivnih gazdinstava bilo je i prethodnih godina. Formalno u registar je upisano 8.500, ali višegodišnja praksa pokazuje da je tri hiljade gazdinstva neaktivno jer propisi dozvoljavaju takozvani pasivni status u kojem domaćinstva ne podnose zahteve i ne dobijaju subvencije, regrese niti bilo koju drugu materijalnu podršku.

Ove godine, opet u skladu sa višegodišnjim prosekom registrovano je 200 novih gazdinstava. Još nije svedena računica i napravljena analiza, ali se može pretpostaviti da su nova gazdinstava "izrasla" iz velikih poseda koji su imali po 200 ili više hektara. Novi pravilnik o registraciji je onemogućio da ista porodica ima više od jednog gazdinstva, a ukoliko koristi više od 100 hektara subvencije i regrese može dobijati za proizvodnju samo na prvih 100 hektara imanja. Zbog toga su neka podeljena na dva i više da bi se na površinama iznad stotog hektara ustanovilo novo gazdinstvo i tako i za te površine obezbedila subvencija. Ministarski dekret takvu operaciju ne sputava.

Država će po po svakom zasejanom hektaru davati paušalnu subvenciju a od prvog aprila gazdinstva mogu da nabavljaju i prolećnu kvotu regresirane nafte. Na jesen će gazdinstva ponovo imati pravo na istu količinu goriva.

Koliko i kada?

Gazdinstva imaju pravo na subvenciju od 6.000 dinara po svakom zasejanom hektaru bez obzira na kulturu. To je novost i olakšica u odnosu na prošlu godinu kada je uslovljavana i posebnma setvena struktura. Regres za gorivo će biti obezbeđen i to za 60 litara po hektaru i po svakom litru biće vraćeno 50 dinara. Praktično po hektaru će država dotirati još tri hiljade dinara.Isto toliko će sledovati i na jesen. Litar nafte je sada 150,90 dinara na pumpama NIS-a koje imaju ekskluzivno pravo prodaje regresirane nafte, pa će u prolećnoj kampanji gazdinstva imati beneficiju od 33 odsto.

Prilikom kupovine poljoprivrednici su obavezni da identifikuju svoje gazdinstvo upisujući registracioni broj u fiskalni račun, a prvog radnog dana u maju Uprava za trezor će početi da prima zahteve za isplatu i prolećne kvote "dizel" regresa i godišnjih paušalnih subvencija prema zasejanoj površini.

Porodice opstale

Prema konačnim i zvaničnim podacima u vreme obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava novi propis nije izazvao seriju razvoda brakova dosadašnjih osnivača poljoprivrednih gazdinstava.

Opštinskom sudu je podneta 41 tužba i još 24 zahteva za sporazumnu rastavu i to je u skladu sa višegodišnjom tendencijom. U Centru za socijalni rad koroz čiju proceduru prolaze supružnici sa maloletnom decom takođe nema nikakvih odstupanja odnosno povećanja brakorazvodnih procesura.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3911
Povezane teme

poljoprivreda

popis poljoprivrede

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.