Komentara: 4
Pregleda: 11020
Foto

Polivači na Vodeni ponedeljak

22.04.2019. u 17:24h
Izvor: Subotica.com
Polivači na Vodeni ponedeljak

Dok je Bunjevaca biće i polivača na Vodeni ponedeljak!

Jasno i glasno poručuju mladi Bajmočani danas, drugog dana Uskrsa, dok se spremaju da na uparađenim karucama i uz pratnju tamburaša, krenu da obilaze kuće u kojima ima lepih devojaka. A one ih nestrpljivo čekaju u domovima Jutke i Franje Sedlak, Marine i Marka Zvekana, Anđele i Joške Urban i Kate Kumer.

- Tu su sve moje unuke, Teodora, Emina, Jasmina, Minela, Ena i Helena i jedva čekaju da stignu polivači. Oni u ovu kuću dolaze već 43 godine, najpre zbog naših kćeri a sada i zbog unuka. Tu mi je i sedmi unuk, koji nadgleda šta se dešava i pazi na sestre – ponosno će domaćica Jutka Sedlak.

Polivači na Vodeni ponedeljak

Dok su cure nestropljive, pesma i topot konja najavljuju dolazak polivača.

- Hvaljen Isus domaćine. Imate li lepih devojaka? – pozdravlja Ilija Ušumović, jedan od najsmelijih polivača.

- Ako ste momci, onda smo vam radi - odgovaraju domaćini i daju zeleno svetlo momci da krenu u potragu za devojkama.

Svaku koji su uhvatili doveli su do bunara i polili hladnom vodom. A one ih darivale cvećem, šarenim jajima i voćem. Na kraju se svi uhvate u kolo. Pesma i momci, potom nastavljaju dalje, gde god je kapija širo otvorena, što je znak da u toj avliji ima devojaka.

- Ovo je četvrta godina kako idem u polivače i jako volim ovaj stari običaj. Nekada su se devojke prskale vodom,a sada, kao prvu pomoć, uzmemo i parfem – priča Ilija. – Ovo je jako lep običaj, veoma je star i drago nam je što još živi.

Polivači na Vodeni ponedeljak

Ko skupi najviše cveća i darova smatra se najuspešnijim polivačem, dok, sa druge strane, gde bude najviše mokrih haljina, ta devojka je imala najviše udvarača i po starom verovanju, ona će se najpre udati.

- Uvek ih rado očekujemo i sakrivamo se, da im malo otežamo posao – veselo će Vanesa Tatalović. – Najbitnije je da nas bude što više, da se lepo družimo, pevamo i igramo. Ovo je za sve nas poseban dan i već četiri godine učestvujem u ovoj svečanosti.

Polivači na Vodeni ponedeljak, drugi dan Uskrsa, je stari bunjevački običaj, koji je malo po malo prihvatilo i ostalo stanovništvo. Da se sačuva od zaborava već 17 godina brine Bunjevački kulturni centar Bajmok, koji organizuje svečanost i okuplja mlađe generacije.

- Svake godine se sve više mladih priključuje i rado učestvuje u čuvanju ovog običaja, a okupi se veliki broj ljudi što nam je veliki podstrek – ističe Branko Pokornić, direktor BKC. – Pre desetak godina bilo je jako teško pronaći ko će da učestvuje, a sada je tu tridesetak ljudi. Domaćini nam se sami javljaju i mi ih rado obilazimo.

Polivači na Vodeni ponedeljak

Polivači ni ove godine nisu zaboravili ni nane u Gerontološkom klubu, od kojih su ovaj "adet" i naučili. Tradicionalno, tamo je bilo najveselije.

- Ono što mi stariji možemo da poručimo mlađima je da čuvaju tradiciju, ona nas veže za ovo podneblje. Čak i kada ne živimo ovde sećamo se tradicije – poručio je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. – Na ovom prostoru duvaju jaki vetrovi vekovima unazad, a ko nema tradiciju nema koren niti nešto da ga sačuva da ga vetrovi ne oduvaju. Negovanje ovog, ali i svih drugih običaja i to što postoji i radi Gerontološki klub je naš vetrozaštitni pojas da nas vetrovi ne oduvaju.

Izvor: Subotica.com
Vodeni ponedeljak u Bajmoku Vodeni ponedeljak u Bajmoku Vodeni ponedeljak u Bajmoku Vodeni ponedeljak u Bajmoku Vodeni ponedeljak u Bajmoku Vodeni ponedeljak u Bajmoku Vodeni ponedeljak u Bajmoku Vodeni ponedeljak u Bajmoku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 11020
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

Bajmok

Uskrs

branko pokornić

vodeni ponedeljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.