• Pregleda: 8102

Polivači na Vodeni ponedeljak

Polivači na Vodeni ponedeljak

Dok je Bunjevaca biće i polivača na Vodeni ponedeljak!

Jasno i glasno poručuju mladi Bajmočani danas, drugog dana Uskrsa, dok se spremaju da na uparađenim karucama i uz pratnju tamburaša, krenu da obilaze kuće u kojima ima lepih devojaka. A one ih nestrpljivo čekaju u domovima Jutke i Franje Sedlak, Marine i Marka Zvekana, Anđele i Joške Urban i Kate Kumer.

- Tu su sve moje unuke, Teodora, Emina, Jasmina, Minela, Ena i Helena i jedva čekaju da stignu polivači. Oni u ovu kuću dolaze već 43 godine, najpre zbog naših kćeri a sada i zbog unuka. Tu mi je i sedmi unuk, koji nadgleda šta se dešava i pazi na sestre – ponosno će domaćica Jutka Sedlak.

Dok su cure nestropljive, pesma i topot konja najavljuju dolazak polivača.

- Hvaljen Isus domaćine. Imate li lepih devojaka? – pozdravlja Ilija Ušumović, jedan od najsmelijih polivača.

- Ako ste momci, onda smo vam radi - odgovaraju domaćini i daju zeleno svetlo momci da krenu u potragu za devojkama.

Svaku koji su uhvatili doveli su do bunara i polili hladnom vodom. A one ih darivale cvećem, šarenim jajima i voćem. Na kraju se svi uhvate u kolo. Pesma i momci, potom nastavljaju dalje, gde god je kapija širo otvorena, što je znak da u toj avliji ima devojaka.

- Ovo je četvrta godina kako idem u polivače i jako volim ovaj stari običaj. Nekada su se devojke prskale vodom,a sada, kao prvu pomoć, uzmemo i parfem – priča Ilija. – Ovo je jako lep običaj, veoma je star i drago nam je što još živi.

Ko skupi najviše cveća i darova smatra se najuspešnijim polivačem, dok, sa druge strane, gde bude najviše mokrih haljina, ta devojka je imala najviše udvarača i po starom verovanju, ona će se najpre udati.

- Uvek ih rado očekujemo i sakrivamo se, da im malo otežamo posao – veselo će Vanesa Tatalović. – Najbitnije je da nas bude što više, da se lepo družimo, pevamo i igramo. Ovo je za sve nas poseban dan i već četiri godine učestvujem u ovoj svečanosti.

Polivači na Vodeni ponedeljak, drugi dan Uskrsa, je stari bunjevački običaj, koji je malo po malo prihvatilo i ostalo stanovništvo. Da se sačuva od zaborava već 17 godina brine Bunjevački kulturni centar Bajmok, koji organizuje svečanost i okuplja mlađe generacije.

- Svake godine se sve više mladih priključuje i rado učestvuje u čuvanju ovog običaja, a okupi se veliki broj ljudi što nam je veliki podstrek – ističe Branko Pokornić, direktor BKC. – Pre desetak godina bilo je jako teško pronaći ko će da učestvuje, a sada je tu tridesetak ljudi. Domaćini nam se sami javljaju i mi ih rado obilazimo.

Polivači ni ove godine nisu zaboravili ni nane u Gerontološkom klubu, od kojih su ovaj "adet" i naučili. Tradicionalno, tamo je bilo najveselije.

- Ono što mi stariji možemo da poručimo mlađima je da čuvaju tradiciju, ona nas veže za ovo podneblje. Čak i kada ne živimo ovde sećamo se tradicije – poručio je Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. – Na ovom prostoru duvaju jaki vetrovi vekovima unazad, a ko nema tradiciju nema koren niti nešto da ga sačuva da ga vetrovi ne oduvaju. Negovanje ovog, ali i svih drugih običaja i to što postoji i radi Gerontološki klub je naš vetrozaštitni pojas da nas vetrovi ne oduvaju.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Miljan Odgovori
Bravo! Mnogo lep običaj. Samo nastavite, sačuvajte vodeni ponedeljak.
Rodja Odgovori
Lepo je negovati naše običaje da deca ne zaborave svoje korene.
Tanja Odgovori
Kakve veze Nenad Ivanisevic ima sa nasim obicajima i polivacinom???
sss Odgovori
Bar su mogli svi da budu u čizmama, a ne da skrnave nošnju u patikama. Sramota.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.