• Pregleda: 3719

Policija održala predavanje maturantima

U toku je realizacija projekta "Matura 2019" čiji je cilj povećanje bezbednosti učenika završnih razreda srednjih škola i očuvanje bezbednosti za vreme maturskih proslava. Jedno od predavanja održano je juče u Medicinskoj školi.
Policija održala predavanje maturantima

Pripadnici policije, sa partnerima, će i ove godine održati niz predavanja maturantima kako bi ukazali na štetnosti konzumiranja alkohola i droga, apelovati da tokom proslava ne remete javni red i mir, kao i da se odgovorno ponašaju u saobraćaju.

- Policija je i prethodnih godina sprovodila projekat i možemo reći da je dao dobre rezultate, o čemu govori podatak da na našem području, u Severnobačkom okrugu, za vreme i nakon maturantskih proslava nije zabeležen nijedan incident u kojem je učestvovao maturant - rekao je Igor Velimirović, komandir Policijske ispostave "Subotica 1"

Po rečima Velimirovića, policija će u vreme kada se maturanti budu okupljali u završnim danima, u školama i na proslavama, pojačati prisustvo i brinuti o bezbednosti mladih sugrađana, kako na skupovima na javnim mestima, tako i u saobraćaju, ali isto tako pozvao je mlade da se i oni odgovorno ponašaju.

Među najčešćim prekršajima iz policije navode tuču odnosno fizičko nasilje, drsko ponašanje, buka na javnom mestu, ali i paljenje pirotehničkih proizvoda tokom proslave. Iako maturanti pokazuju zavidnu zrelost po ovom pitanju, u policiji ističu ništa neće prepuštati slučaju.

Pre medicinske škole pripadnici policije obišli su druge obrazovne ustanove u srednjem obrazovanju na teritoriji Severnobačkog okruga. već danas javni čas je održan u gimnaziji, a cilj je, kako kažu, da se pokrije što više škola i da što više mladih čuje poruke i savete, kako bi eventualno iste usvojili, proveli se bezbedno i sećali se ovih dana sa najlepšim momentima.

Srednja medicinska škola samo je jedna u nizu srednjih škola u našem gradu u kojoj su maturanti uključeni u akciju podizanja svesti o važnosti odgovornog ponašanja.

- Predavanje je korisno jer pozitivno utiče na svest učenika što se tiče konzumacije narkotika, odnosno droge i alkohola. Mislim da deca danas nemoja toliko svest o opasnostima i mogućim komplikacijama - ističe maturantkinja Medicinske škole Teodora Gostović

NJen vršnjak, takođe učenik završnog razreda, podržava i smatra korisnim obraćanje i saveti o temama o kojima mladi misle da znaju mnogo više.

- Ovakva predavanja su veoma bitna i korisna za nas maturante. Smatram da je bitno skrenuti pažnju da na tim okupljanjima bude što manje nasilja, konzumiranja alkohola ili droge, da se generalno poveća bezbednost samih učenika - kaže Milan Ličanin, maturant Medicinske škole

Jovana Budisavljević, još jedna je učenica koja broji poslednje dane u svom srednjoškolskom obrazovanju. Ona smatra da je važno ponavljati mladima, ne samo maturantima, jer kako kaže dobar deo omladine danas konzumira alkohol, ali i neke droge, a uz neopreznost u saobraćaju može doći do tragičnih posledica. Predavanja ovog tipa mogu da pozitivno utiču kako na same mlade tako i na bezbednost njihove neposredne okoline, dodaje Jovana.

Tokom predavanja iz policije su ukazivali na neke od osnovnih odredbi Zakona o javnom redu i miru, upozoravajući mlade da posledice nepoštovanja istih mogu da sa sobom nose kako krivičnu tako i materijalnu odgovornost.

U realizaciju projekta "Matura 2019" pored pripadnika Policijske uprave Subotica uključeni su predstavnici lokalne zajednice, školske uprave i Centra za socijalni rad

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Lazarus1Long Odgovori
Brzo uče klinci, a i sasvim je logično kada policije nema na vidiku (tamo gde treba da budu) udri po divljanju.
šerpa Odgovori
Ovakva predavanja se održavaju i u drugim školama a ne samo u medicinskoj, nije mi jasno zašto ste samo ovde doveli kamere i napravili vest od ovoga
Uvek u pravu Odgovori
Trebao je da dođe ministar da objasni maturantima kako je on maturirao i doktorirao.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.