• Pregleda: 1080

"Pola veka subotičke popularne muzike" u Gradskoj biblioteci

Predstavljanje knjige "Pola veka subotičke popularne muzike" autora Tihomira Mišića održaće se u petak, 7. februara, u čitaonici Gradske biblioteke, s početkom u 19 časova.
"Pola veka subotičke popularne muzike" u Gradskoj biblioteci

Na promociji će biti predstavljen desetogodišnji rad autora na sakupljanju podataka o bendovima, muzičkim autorima i svemu što se dešavalo na polju popularne muzike u Subotici u poslednjih 50 godina.

- Knjiga je podeljena po dekadama, počevši od 60-ih godina prošlog veka, pa sve do 2000-tih, a poslednji bend koji je obuhvaćen je iz 2015. godine. Obuhvaćeni su svi muzički žanrovi, ne samo rok i ono što se ubraja u pop rok, već i zabavna muzika, a predstavljeno je ukupno 370 izvođača, bendova, vokalnih solista i onih muzičara koji nisu bili u grupama - kaže Tihomir Mišić.

Osim autora, promociji će prisustvovati i Bogomir Bogica Mijatović, novinar u penziji i autor "Ilustrovane enciklopedije rok muzike u Vojvodini 1963-2013", i Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotice, institucije koja je i izdavač knjige.

- Da ne postoji knjiga o subotičkoj muzici, dok neki manji gradovi koji možda nemaju toliki značaj ili toliko izvođača kao Subotica imaju knjigu, bio je jedan od razloga da se sve ovo sastavi i prenese na papir - dodaje autor.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Zoran Odgovori
Bravo Tihomire.
Arhivar Odgovori
Bravo! Ovo je kapitalno delo koje će biti polazište za sve druge koji će se ikad baviti istom temom. Još jednom VELIKO BRAVO I VELIKA ČESTITKA!
DRAPO Odgovori
BRAVO !!! SVAKA ČAST !!! Gde se može kupiti knjiga i kolika je cena ?
Istina... Odgovori
"Obuhvaćeni su svi muzički žanrovi, ne samo rok i ono što se ubraja u pop rok, već i zabavna muzika."

Kako to "obuhvaćeni su svi muzički žanrovi"? Gde su klasična, duhovna, horska, narodna...? One u sistemu jednostrano interesnih vrednosti ne postoje.

Autori knjige sami daju odgovor:

"Neke smo i izostavili. Njima se ovom prilikom izvinjavamo. Određeni broj muzičara nije shvatio značaj socijalne i zavičajne istorije te se nije odazvao na saradnju. Da li će naša ideja da se objektivno prikažu ljudi i događaji lišeni subjektivnosti, ličnog ukusa i afiniteta, uroditi plodom – pokazaće vreme."

https://svatamuzika.com/pola-veka-suboticke-popularne-muzike/

Neodazivanje pozivu na saradnju nekome ko sastavlja zbirku muzike sa naslovom "Sva ta muzika" i propagira je sa "obuhvaćeni su svi muzički žanrovi" ne sme da bude opravdanje za selektivnost koja stvara nepotpunost jer onda je to "Ne sva ta muzika". Ovde je u pitanju, nažalost, selektivnost iz interesa nekog jakog. Sile!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.