Komentara: 4
Pregleda: 1616

Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg obišao Regionalnu deponiju

01.12.2022. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg obišao je juče subotičku Regionalnu deponiju koja je početkom novembra, kako smo izveštavali, dobila takozvanu IPPC dozvolu zahvaljujući kojoj će ovaj sistem, osim komunalnim, upravljati i neopasnim industrijskim otpadom.
Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg obišao Regionalnu deponiju

Sekretar Nemanja Erceg je izjavio da će se, u skladu sa integrisanom dozvolom, po prvi put u Srbiji kroz liniju za sekundarnu separaciju iz komunalnog otpada vaditi reciklabilni materijali.

Sav komunalni otpad i neopasni otpad iz industrije biće moguće preraditi. Izdvojeni materijali poput hartije, metala ili plastike moći će ponovo da se iskoriste, a deo koji nije moguće iskoristiti biće odložen na sanitarnu deponiju. Poseta je korak dalje u sagledavanju procesa upravljanja komunalnim otpadom, kapaciteta sakupljanja komunalnog otpada u jedinicama lokalne samouprave od domaćinstava i industrije u ovom regionu, te načina da on u potpunosti stigne do ovog centra. U skladu i sa Akcionim planom R. Srbije 2022-2024, koji ima za cilj povećanje reciklaže i iskorišćenosti otpada, razgovori predstavljaju doprinos u boljem sagledavanju mogućnosti uvođenja primarne separacije otpada u domaćinstvima - kazao je Erceg.

Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg obišao Regionalnu deponiju

Erceg je naglasio da će ovaj sistem, kada je reč o ovom regionu, gurnuti u zaborav nesanitarna opštinska smetlišta, paljevine i žalbe građana na loše uslove životne sredine. On je izneo procenu da će za nekoliko godina cela Vojvodina biti pokrivena ovakvim sistemima za upravljanje komunalnim otpadom.

Po rečima direktora Regionalne deponije Gligora Gelerta, ukupno 50 odsto otpada stiže iz regije na preradu, a najveće količine iz Subotice. Od toga, 30.000 tona čini čvrst otpad, a u ovom trenutku ukupni kapacitet Regionalne deponije je 70.000 tona.

Svakako je jednako važno da se razvijajui sve ostale tehnike zaštite životne sredine, što će Regionalna deponija Subotica pratiti. Grad Suboticu i šest opština koje su na ovom zadatku u narednom periodu očekuje veliki zadatak u domenu jačanja ekološke svesti građana, kako bi primarna selekcija bila što uspešnija, kao i razvijanje što boljih uslova za prijem neopasnog industrijskog otpada - rekao je Gelert.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 1616
Povezane teme

regionalna deponija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.