Komentara: 0
Pregleda: 1678

Pokrajina daje 20 miliona dinara ZOO vrtu na Paliću

03.05.2012. u 16:30h
Izvor: SuMedija
Za sanaciju postojećih objekata i ishranu životinja u palićkom zoo vrtu, pokrajinska Vlada će do kraja tekuće godine ovoj ustanovi dati 20 miliona dinara, od kojih je četvrtina već uplaćena na račun vrta. Istovremeno, pokrenuta je i inicijativa da se, uz subotičku lokalnu samoupravu, upravo Vlada Vojvodine pojavi kao suosnivač, kako bi finansiranje zoološkog vrta na Paliću bilo dugoročno rešeno.
Pokrajina daje 20 miliona dinara ZOO vrtu na Paliću

Ovo je institucija od ogromnog značaja za ceo region, što pokazuje i podatak da je za prvomajske praznike u njoj bilo 20 hiljada posetilaca. Po novom zakonu, uslovi za držanje životinja su prilično izmenjeni i zoološki vrt na Paliću mora da im se prilagodi. Zato se lokalna samouprava obratila pokrajinskoj Vladi i drago nam je da smo naišli na razumevanje. Naročito kada se ima u vidu da zoološki vrt nije institucija koja rasipa budžetska sredstva. Naprotiv, prošle godine je od ulaznica naplaćeno 30 miliona dinara, a značajna sredstva obezbeđena su i kroz programe prekogranične saradnje sa Mađarskom – rekla je Ljubica Kiselički, pomoćnica gradonačelnika Subotice, zadužena za razvoj kulturno-prosvetne delatnosti.

Gradonačelnik Saša Vučinić istakao je da je grad ponosan na palićki zoo vrt.

- Sama činjenica da su jedini u Vojvodini dovoljna je da bi računali na podršku nadležnih u pokrajini, a kada se tome doda da funkcionišu odlično, jasno je da tu podršku itekako zaslužuju. Nadamo se da će proći inicijativa da i pokrajina postane suosnivač zoo vrta, čime bi se stekli uslovi za dalje poboljšanje – rekao je Vučinić.

Helena Sagmajster, direktorica palićkog zoo vrta, naglasila je da ovih 20 miliona „mnogo znače ovoj ustanovi, ne samo na finansijskom planu, već i zbog činjenice da je dokazano da podrška grada i pokrajine nije samo deklarativne prirode“.

- Mi činimo sve sa naše strane, kada su finansije u pitanju, ali nam je pomoć gradskih i pokrajinskih institucija neophodna, jer je 80 odsto naših troškova na godišnjem nivou fiksno i odnose se na režijske, troškove održavanja i ishranu životinja. Zato nam je bitno da „uđemo“ i na pokrajinski budžet – rekla je Helena Sagmajster.

Atila Čengeri, pokrajinski sekretar, je rekao je da je sadnici Vlade Vojvodine, odluka o pomoći palićkom zoo vrtu doneta jednoglasno, „jer mnogi na Palić dolaze zbog vrta“.

Prema rečima Helene Sagmajster, direktorice palićkog zoo vrta, u planu je i proširenje ove ustanove.

- U završnoj fazi su papirološke procedure i očekujem da će uskoro početi i realizacija projekta proširenja. Reč je o proširenju od 6,5 hektara, prema zapadu, odnosno prema Subotici – rekla je Helena Sagmajster.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1678
Povezane teme

zološki vrt Palić

ZOO vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.