Komentara: 46
Pregleda: 18317

Pojavile se nalepnice protiv pripadnika islamske veroispovesti

25.03.2019. u 11:28h
Izvor: Subotica.com
Tokom minulog vikenda na više mesta u centru gradu zalepljene su nalepnice koje upućuju na zabranu prisustva pripadnicima islamske veroispovesti. Nalepnice na kojima su crvenom bojom precrtani minaret džamije i polumesec osvanuli su na pojedinim trgovinskim i ugostiteljskim objektima.
Pojavile se nalepnice protiv pripadnika islamske veroispovesti

Subotička policija je odmah  reagovala i nalepnice uklonila sa izloga, intenzivno radi na rasetljavanju slučaja i identifikovanju počinalaca, dok Tužilaštvo smatra da nema elemenata krivičnog dela.

- Zalepljene nalepnice na dva objekta u ulici Matka Vukovića u Subotici, uočene su od strane policijskih službenika. O događaju je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici koje se izjasnilo da ne postoje elementi krivičnog dela. Policija intenzivno radi na pronalasku lica koja su ove nalepnice zalepila – kažu u Policijskoj upravi Subotica.

Kako smo lično mogli da se uverimo tokom jučerašnjeg dana nalepnice su bile zalepljene sa spoljašnje strane, kako na objektima koji redovno rade, ali i lokala koji su u pripremi i ne postoji osnov da se lepljenje povezuje sa vlasnicima tih radnji.

Pojavile se nalepnice protiv pripadnika islamske veroispovesti

Pojavu nalepnica osudila je i islamska zajednica u Srbiji.

- Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je sa ogorčenjem primio vest da je Subotica osvanula oblepljena nalepnicama na kojima se nalazi ilustracija precrtane džamije, što je jasna poruka muslimanima koji žive u ovom multikonfesionalnom mestu da je njihov jedini verski objekat – Muhadžer džamija nepoželjan u ovom gradu, a sa njom i pripadnici islama koji tradicionalno imaju dobre odnose sa ostalim sugrađanima iz 25 različitih nacionalnih zajednica – navodi se u saopštenju. - Osim toga, Mešihat izražava zabrinutost i čuđenje da je Policijska uprava u Subotici nedavno povukla obezbeđenje ispred džamije koje je uvela nakon pokušaja paljenja ovog verskog objekta oktobra 2014. godine, što je dodatno unelo zabrinutost i uznemirenost među muslimane ovoga grada. Tim povodom,  od nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova očekujemo da se vinovnici ovog čina što pre privedu pravdi, a pripadnicima islama u Subotici i drugim mestima gde postoji potencijalna opasnost pruži puna lična i imovinska sigurnost.

Pojavile se nalepnice protiv pripadnika islamske veroispovesti

Građani sa kojima smo razgovarali osudili su ovu neprijatnost koja je putem nalepnica priređena našim sugrađanima islamske veroispovesti i nadaju se da će nadležni organi obaviti svoj deo posla, pronaći izvršioce i time poslati poruku da je Subotica oduvek bila grad verske i nacionalne tolerancije, suživota, i da je multikulturalnost zapravo bogatstvo ovog grada.

U prvim reakcijama na društvenim mrežama sugrađani smatraju da takve netrpeljive poruke nisu stav Subotičana.  - Primitivne provokacije, neko je namerno nalepio pa slikao i širi neistinit stav! Posebno u Subotici. To je neko ko nije iz našeg grada! - smatra Dragan; - Namerno izazivaju nemire. Jadni su ljudi koji se još uvek bave takvim stvarima! Nije bitno ko je koje vere, nacije, rase... Žalosno... Ne boje se Boga... ako uopšte veruju u Boga. - komentariše Olivera; - Subotica je oduvek bila mesto gde su sve vere i sve nacionalnosti dobrodošle - smatra Marin; - Nisu nas tako vaspitali - dodaje Sinke

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 46
Pregleda: 18317

Povezane vesti

Povezane teme

islamska zajednica

verska netrpeljivost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.