Komentara: 6
Pregleda: 6858

Pojačane kontrole putnika na granicama zbog potencijalnog širenja korona virusa

26.02.2020. u 09:16h > 09:41
Izvor: RTS
Granična policija na Horgošu do nedavno je prijavljivala potencijane slučajeve iz Kine, od juče se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije koronavirusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.
Pojačane kontrole putnika na granicama zbog potencijalnog širenja korona virusa

Pojačana kontrola putnika na graničnim prelazima zbog virusa korona do sada se odnosila pre svega na aerodrome. Međutim, zbog širenja virusa u okruženju kontrola se proširuje i na drumske granične prelaze. Granična policija na Horgošu do sada je prijavljivala potencijane slučajeve iz Kine. Međutim, to se menja.

Šef Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice, Valentina Kalajdžić, kaže da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije korona virusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

To, kako kaže, podrazumeva skrining merenja telesne temperature, intervju sa putnikom na osnovu kojih se određuju kriterijumi za dalje postupanje sa putnikom. Govoreći o kriterijumima, ona kaže da je to prisustvo neke respiratorne infekcije, kašalj ili gušenje.

- U intervjuu dobijamo odgovore da li je putnik bio u kontaktu sa obolelima od korona virusa ili sa osobama koje su pod sumnjom da su obolele - kaže Kalajdžić.

Kalajdžić kaže da je na Horgošu bilo 19 nadzora i nijedan putnik nije imao simptome respiratorne infekcije. Kada je u pitanju Mađarska, kao i u Srbiji ni tamo nije potvrđen slučaj korona virusa, ali su sve službe na oprezu.

Pojačane kontrole putnika na granicama zbog potencijalnog širenja korona virusa

Izvor: RTS
Postavljeno pre 4 godine i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 6858
Povezane teme

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.