Komentara: 2
Pregleda: 10265

Pogodno vreme za uređenje baštenskog prostora i terasa

08.04.2020. u 15:42h
Izvor: Subotica.com
U vremenu kada nam je kretanje ograničeno i većinu vremena provodimo kod kuće, mnogi su zadovoljstvo pronašli u svojim baštama, terasama ili balkonima. Osim što mogu da borave na suncu i svežem vazduhu, proleće je i odličan period za uzgajanje cveća i brojnih sadnica koje su korisne i za kućnu upotrebu.
Pogodno vreme za uređenje baštenskog prostora i terasa

Za one koji imaju baštu ili okućnicu mogućnosti su neograničene, kaže Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotice, navodeći da im je na raspolaganju širok spektar cveća, jednogodišnjih i višegodišnjih sadnica, ali da i oni koji žive u zgradama mogu da naprave improvizovanu oazu mira na svojim terasama.

- Ove godine je izuzetno bogata ponuda mangolija, muškatli, petonija i raznovrsnog zimzelenog šiblja, tako da svako u svom dvorištu može da izabere nešto za svoju dušu, u skladu sa prostorom kojim raspolaže - kaže Kiš, dodajući da su sadnja i uređenje bašte dobar način da se aktivno provede slobodno vreme. - Posebno je atraktivno aromatično bilje koje s jedne strane ulepšava baštu, s druge je možda i neki insekticid, a s treće mogu da se koriste i kao dodaci u ishrani. Začinsko bilje je posebno popularno u poslednjih nekoliko godina, za koje nije potrebna bašta, već ih je moguće uzgajati i na balonima u žardinjerama, a osim što lepo mirišu, ujedno su i korisni, jer se mogu sveže ubrati i koristiti u kuhinji.

Pogodno vreme za uređenje baštenskog prostora i terasa

Ipak, vanredno stanje koje je sa sobom donelo otežanu prodaju cveća i sadnica, kao i teško pribavljanje dozvola za izlazak i rad na zemlji, najviše je pogodilo male i srednje uzgajivače, za koje je proleće trebalo da bude period kada će ubiradi prve plodove svog rada. Da sadnice ne bi propale, mnogi od njih su se organizovali da svoje proizvode dostavljaju zainteresovanim kupcima na kućnu adresu.

- Preko naše Fejsbuk stranice mogu se poručiti sadnice, a dostupni su i kontakti uzgajivača koji su se organizovali tako da prave grupnu dostavu na jednu lokaciju, odnosno u deo grada ili jedno naselje, da ne bi izlazili samo zbog jednog cveta. Za neke od njih je ovo od jesenjeg vašara cveća možda i prvi prihod, a bez obzira na to što je zima bila blaga, mnogi su dosta uložili na grejanje plastenika i sada kada treba da prodaju sadnice, to se realizuje otežano i ovo će potresti mnoga domaćinstva - dodaje Kiš.

Pogodno vreme za uređenje baštenskog prostora i terasa

Prolećna izložba i vašar baštenskog cveća i sadnica "Garden Flora", koja se tradicionalno održava krajem aprila u našem gradu, ove godine je pod znakom pitanja. Iako naš sagovornik kaže da su organizatori i uzgajivači u svakom trenutku spremi da održe vašar, na takvu odluku će ipak sačekati, te u skladu s daljim razvojem situacije u našoj zemlji, vašar možda i odložiti za neki od narednih meseci.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 10265
Povezane teme

cveće

sadnice

vanredno stanje

udruženje seljaka subotice

baštovanstvo

arpad kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.