• Pregleda: 4326

Podrška uspešnim proizvođačima

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai obišao je, u Gornjem Tavankutu, farmu „Benčik”. Na ovoj dobro opremljenoj farmi sa modernim izmuzištem, gde se trenutno gaji oko 200 grla goveda, od čega je 78 krava muzara rase simental, vodi se računa o gotovo svakom segmentu, što rezultira dnevnom proizvodnjom oko 1.100 litara mleka ekstra kvaliteta koje vlasnik farme Pere Benčik i njegova supruga Vesna Benčik predaju kompaniji „Imlek”.
Podrška uspešnim proizvođačima

Pere Benčik je, nakon obilaska farme, istakao da je poslednjih godina bilo puno problema u stočarstvu, da je farma porodice Benčik uspela da prebrodi sve poteškoće i da im već odavno nedostaje kvalitetan pristupni put sa čvrstom podlogom u dužini od 1.300 metara, od farme „Benčik” do prvog asfaltnog puta u Gornjem Tavankutu.

Ta deonica puta, rekao je, pola godine je u blatu, a pola godine zavejana peskom, što vozačima teških kamiona cisterni kojima se odvozi mleko sa farme, članovima njegove porodice i angažovanim radnicima na farmi, kao i brojnim stanovnicima Donjeg i Gornjeg Tavankuta, posebno naprednim voćarima, zadaje velike probleme.  

Lokalna samouprava će, u skladu sa mogućnostima, nastojati da uspešne proizvođače podržava da budu još uspešniji, naglasio je gradonačelnik Maglai, i najavio da će ovih dana pokrenuti inicijativu da grad Subotica i kompanija „Imlek” zajednički reše taj višegodišnji problem porodice Benčik i meštana Donjeg i Gornjeg Tavankuta, vezan za izgradnju kvalitetne saobraćajnice u dužini od 1.300 metara.

Zahvaljujući se gradonačelniku na poseti, Vesna Benčik je kazala da ni ona ni njen suprug Pere neće insistirati na tome da njihova dva sina – Ivan,  student prve godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, i Hrvoje, učenik drugog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Subotici – krenu stopama svojih roditelja i da će njihov lični izbor biti da li će nastaviti porodičnu tradiciju.

Gradonačelnik Maglai je, na salašu u naselju Skenderovo, posetio penzionera Mirka Skenderovića i njegovu porodicu. Tokom srdačnog susreta razgovaralo se o više tema, između ostalog i o aktivnostima Konjičkog kluba „Bačka“ čiji je predsednik upravo Mirko Skenderović. Gradonačelnik je rekao da postoji mogućnost da lokalna samouprava podrži neke od najvažnijih manifestacija koje će se, u organizaciji Konjičkog kluba „Bačka“, u 2015. godini održati na subotičkom hipodromu.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

10
tavankućanin Odgovori
Ovi moji tavankućani su stvarno uspešni, još bi bili uspešniji kada bi od 10 zaposleni koji svakodnevno obavljaju sve poslove na farmi, koji godinama rade bez godišnjeg odmoga od ujutru do mraka barem dva tri radnika prijavili za stalne radnike na neodređeno vreme kako bi nedaj bože bolesti imali neko osiguranje a jednog dana i penziju, da ne završe kao Barta.
Nadam se da će gospođa Vesna da razmisli o mom predlogu. Dobro bi bilo da zaposleni imaju neku sigurnost.
forest gamp Odgovori
Krave su obecale, ako bude asfalta mesto 14 lit. mleka dnevno davace 28 lit. sto je blizu EU
proseka.
Vuković kraj. Odgovori
Gradonačelniče ovo je "obiteljska " farma, tako piše na ulazu u farmu. No ipak ovo su vredni ljudi i Pero je po majčinoj liniji Nemačkog porekla što jasno dovodi do zaključka da je disciplinovan što traži i od ostalih. Drugi gospodin, njemu nije zameriti ni zašta.
mirko Odgovori
a šra ćemo sa putem Gornji Tavankut -Mišićevo?
pista Odgovori
Svojevremeno, u onoj LOSOJ drzavi Jugoslavija se zvala, najveci i najuspesniji proizvodjac mleka bese u Bajmoku Branko Pokornic, cak je i Marjanovic bio u poseti kod njega, i sta osta od tog uspeha, nista, al sad hoce da bude uspesan politicar, lakse se MUZE a daje i vise punomasnog mleka.
Cini mi se da i ovi iz Tavankuta idu slicnim-istim putem samo sto ih ne posecuje Vucic vec Jencika !
Dragče Gevaravić Odgovori
Zar oko asfaltiranja 1300 metara treba da se pokreće inicijativa u gradu kako bi Grad Subotica i "Imlek" zajednički rešili ovaj problem? Jake li podrške. Šta će biti ako "Imlek" ne podrži ovu inicijativu? Ništa. Ovi proizvođači će i dalje prodavati mleko istom kao i do sada, a golema podrška grada preduzetnicima će se tu i završiti.
Džaba ovakva priodična i pojedinačna podrška kada nema sistemskog rešavanja mnogo većih muka preduzetnika. Naravno ne može grad donositi zakone ali predpostavljam da bi se neke takse, porez i druge dažbine koje su lokalnog karaktera mogle korigovati u korist preduzetnika.

Vest o tome da je posetio nekoga sa kim je razgovaro, opet o podršci i najavio da bi se nešto moglo baš nemaju nikakvu vrednos.
Osim da se pokaže kako gradonačelnik radi nešto, iako je to nešto skoro pa besmisleno, a sigurno neinteresanto.
Vesko Odgovori
Sigurno ce sada krave dati vise mleka, kad ih je posetio gradonacelnik. Samo neka domacini
pripaze da im nebi sibnio veci porez sa njegovom vecinskom elitom u Skupstini.
Pravdoljub Odgovori
Dobro je,bio je Maglai. Prošao je bisnim krajom izrovanim poput Ukrajinskih drumova, to su njegovi zemljaci "odradili" sa svojim teretnjacima kada su vukli pesak, "BUX" ekipa. Malo dalje na kraju asfalta mogao je videti i prve kratere gde se u iskope deponuje smeće kada je video sada može poslati komunalnu policiju da malo protresu one koji bacaju smeće, ali i da u sklopu prolećne akcije čišćenja izreskira jedan kontejner i tu. [*...*] i možda je sada uvideo vozeći se do Mirka tih kilometar i nešto koliko je uništen pompezno najavljivani put Mišićevo-Skenderevo, započeto i kraj.
idemooo Odgovori
vojvodino samo neka beograd muze vase krave,dugo cete opstati!!! bravo
bravo Odgovori
samo dajte mleko beogradu...prodane duse.pre bih ga prosuo!!! suboticka mlekara i imlek su jedno i dozvolil iste sagnutom glavom da vam beograd uzima kajmak i pravi proizvode!!! ne kupujte od ove dve kompanije nista.verujte mi...provereno znam da ne brinu o kvalitetu uopste!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.