Komentara: 3
Pregleda: 4241
Foto

Podrška patronažne službe i pedijatara značajna dojiljama i trudnicama

02.10.2021. u 16:20h
Izvor: Subotica.com
Skupom u atrijumu hotela "Galerija" na kojem su majke dojilje i trudnice, uz prisustvo patronažnih sestara i pedijatra, razmenili dragocena iskustva, Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti sa polivalentnom patronažom obeležio je Nacionalni dan promocije dojenja.
Podrška patronažne službe i pedijatara značajna dojiljama i trudnicama

U susret Nacionalnoj nedelji promocije dojenja (3-10. oktobar) Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti (CUZPB) sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja Subotica, organizovao je skup koji je imao prevashodni cilj da pruži podršku dojiljama i ženama koje tek treba postanu majke i doje.

Nedelja dojenja proslavlja se u 40. nedelji u godini, simbolično broj koliko traje trudnoća. Više je razloga zašto majke skraćuju dojenje, a najčešći je povratak naposao.

- O dojenju se mnogo priča i mnogo se zna, a s druge strane stiče se utisak da je nikada manje žena koje doje. Koliki je značaj dojenja za zdravlje deteta i majke to su pokazale naše Subotičanke. Kroz anketiranje 1.300 žena u Subotici koje su se porodile u periodu jun 2019. - februar 2021. godine, dobili smo podatak da preko 20 odsto majki doji preko godinu dana. Kao najčešći razlog prestanka dojenja naveden je povratak na posao - kaže Samira Ćurtić, glavna sestra CUZPB sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja Subotica.

Podrška patronažne službe i pedijatara značajna dojiljama i trudnicamaPatronažne sestre u kućne posete dolaze neposredno po izlasku iz bolnice, a iz ove Službe ističu da im se majke mogu obraćati ne samo u prvih nekoliko poseta, nego dok god imaju potrebu. Na raspolaganju su i savetovalište i škola za trudnice.

- Odluka o započinjanju dojena je vrlo lična i na taj momenat utiče mnogo faktora. Podrška patronažne sestre je bitna, ali daleko značajnija je podrška porodice. Većina majki ističe da je najveću podršku imala od drugih majki i od svojih porodica. Mi smo im uvek na raspolaganju, imamo i telefonsko savetovalište "Deca Srbije" (024/601-180) kojem se naše sugrađanke mogu obratiti svakodnevno od 7 do 19 časova - dodaje Samira Ćurtić.

Jedna od naših sugrađanki koja je prisustvovala skupu, a koja ima četvorogodišnju ćerku i sina starog tri nedelje, kaže da je sa devojčicom 21 mesec bila na režimu dojenja i uverena je da je donela dobru odluku koja će se odraziti, između ostalog, i na zdravlje deteta.

Podrška patronažne službe i pedijatara značajna dojiljama i trudnicama

- Moja iskustva sa dojenje su zaista lepa. Stariju ćerku sam dojila dosta dugo, u početku nije išlo najbolje, ali patronažne sestre su nam puno pomogle u onom prvom kontaktu i samom početku, koji je težak. Mnogo nam je značilo kada smo mogli kroz njihovu asistenciju da savladamo te prve korake - kaže naša sagovornica Milana Rnjak Vidović.

Shodno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji ove godine nije bilo prilike da se majke pozovu u većem broju, pa je okupljanje proteklo mahom prenošenjem informacije "od uveta do uveta".

Izvor: Subotica.com
Nacionalni dan promocije dojenja Nacionalni dan promocije dojenja Nacionalni dan promocije dojenja Nacionalni dan promocije dojenja Nacionalni dan promocije dojenja Nacionalni dan promocije dojenja Nacionalni dan promocije dojenja Nacionalni dan promocije dojenja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4241
Povezane teme

dojenje

nedelja dojenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.