Komentara: 3
Pregleda: 3188

Podolska goveda, bivoli i koze vraćaju degradirana staništa u probitno stanje

07.06.2023. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Podolska goveda, bivoli i koze vraćaju degradirana staništa u probitno stanje

Podolska goveda, vodeni bivoli, domaće koze i ovce - ove životinje zaslužne su za revitalizaciju brojnih vlažnih livada koje, zahvaljujući trsci i drugim invazivnim biljnim vrstama, nestaju sa zaštićenih područja na severu Bačke.

Podolska goveda, bivoli i koze vraćaju degradirana staništa u probitno stanje- Na primer, prostor iza osmatračnice u blizini Vizitorskog centra bio je potpuno prekriven trskom koja je zauzela čitav vlažni prostor. Zahvaljujući ekstenzivnoj ispaši sa starim rasama domaćih životinja uspeli smo da vratimo "džombastu" livadu koja ima dovoljno uslova za gneždenje ptica i na kojoj insekti i zaštićene biljke sada mogu u ekosistemu mirno da žive - objašnjava Oto Sekereš iz JP "Palić Ludaš"- Vodeni bivoli su pogodni za revitalizaciju dubljih površina, jer oni prave otvorene vodene čistine,  dok podolci više vole suvlje livade. Koze koristimo na terenima gde su se pojavili invazivni žbunovi koje ove životinje lepo brste i vraćaju staništa u prvobitno stanje. Izabrali smo one rase koje mogu tokom cele godine da borave napolju, tako da se ove aktivnosti realizuju neprestano. Od aprila do decembra ove životinje hrane se isključivo ispašom, dok zimi obilaze terene, ali ih i dohranjujemo.

Podolska goveda, bivoli i koze vraćaju degradirana staništa u probitno stanjeOvaj metod revitalizacije vlažnih staništa primenjuje se već punih osam godina i, po rečima stručnjaka iz JP "Palić Ludaš", daje odlične rezultate.

- Probali smo razne metode u cilju revitalizacije degradiranih staništa, ali definitivno se najbolje pokazala ekstenzivna ispaša sa starim rasama domaćih životinja. Otkad imamo domaće životinje na terenu biodiverzitet je povećan, a staništa nam izgledaju mnogo bolje - ističe Sekereš - Drugi upravljači često dolaze kod nas da vide kako se to radi i da nauče nešto o ovoj metodi održavanja staništa. Ukupna površina koju radimo je nešto više od 200 hektara. Sa podolcima i bivolima radimo revitalizaciju na površini od oko 25 hektara, ostatak sa kozama, ovcama i mehanizacijom.

Podolska goveda, bivoli i koze vraćaju degradirana staništa u probitno stanje

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 3188
Povezane teme

jp palić ludaš

specijalni rezervat ludaško jezero

oto sekereš

vizitorski centar ludoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.