Komentara: 34
Pregleda: 4582
Foto

Podeljeni udžbenici za romske đake

22.01.2018. u 16:34h
Izvor: Subotica.com
Učenici romske populacije, koji pohađaju osnovne škole „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“ i „Sečenji Ištvan“ dobili su danas od Grada Subotice komplete udžbenika.
Podeljeni udžbenici za romske đake

U cilju prevencije napuštanja školovanja, za nabavku udžbenika lokalna samouprava je izdvojila 300.000 dinara. 

- Prema podacima koje imamo, 738 dece romske populacije pohađa nastavu u ove tri škole i ovu akciju ćemo nastaviti da realizujemo. Osim toga, u budžetu za ovu godinu predviđeno je 2,3 miliona dinara za ekonomsko osnaživanje, prevenciju napuštanja školovanja i ekonomsko osnaživanje Roma – istakla je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

Podeljeni udžbenici za romske đake

Ilija Đukanovića, član Gradskog veća za socijalna pitanja i predstavnik Saveta za unapređenja položaja Roma, podsetio je da su 2016. godine sredstva bila usmerena na PU „Naša radost“, gde je podeljen potrošni materijal za decu romske populacije.

- Ovo su sredstva iz prošlogodišnjeg budžeta, a imamo opredeljena sredstva i za ovu godinu. Naš grad je izabran za pilot projekat unapređenja romske zajednice, koji finansira EU a sufinansira Republika Srbija, a radiće se na socijalnom uključivanju romske zajednice – najavio je Đukanović.

Podeljeni udžbenici za romske đake

U OŠ „Matko Vuković“ prethodnih godina praćena je situacija kod učenika romske nacionalnosti i primetno je smanjenje broja đaka ispisivanjem iz škole.

- Tokom protekle godine nismo imali većih osipanja od 5. do 8. razreda i na komisiji za poboljšanje položaja Roma doneli smo zaključak da je sledeći korak koji ćemo sprovesti upisivanje u srednje škole, jer je u osnovnim školama zabeležen pomak - naglašava Mirjana Stevanović, direktorika OŠ „Matko Vuković“.

Podeljeni udžbenici za romske đake

Prema rečima Mimice Andrić, direktorke OŠ „Đuro Salaj“ iskustva u radu sa decom romske populacije su različita i variraju u zavisnosti od toga koliko se porodica uključi u obrazovanje deteta.

- Pored besplatnog prevoza i užina za učenike iz socijalno ugroženih porodica, sada smo dobili i 146 udžbenika za 80 učenika i zahvalni smo gradu na velikoj pomoći. Imamo izuzetno dobrih učenika, koji posle u srednjim školama i na fakultetima postužu sjajne rezultate, ali imamo i poteškoća – dodaje Andrić.

Izvor: Subotica.com
Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu Predaja udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 34
Pregleda: 4582
Povezane teme

Romi u Subotici

besplatni udžbenici

OŠ Matko Vuković

OŠ Sečenji Ištvan

oš đuro salaj

jasmina stevanović

ilija đukanović

romska nacionalna manjina

podela udžbenika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.