Komentara: 8
Pregleda: 6120

Počinje skidanje useva sa 100 hektara uzurpiranog državog zemljišta

12.08.2016. u 16:05h
Izvor: Subotica.com
Uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta se definitivno više neće tolerisati, jer će Grad Subotica uskoro početi da „skida“ useve sa nelegalno zasejanih državnih površina. Prema podacima iz tri katastarske opštine, uzurpirano je oko 100 hektara državnog zemljišta na teritoriji Grada.
Počinje skidanje useva sa 100 hektara uzurpiranog državog zemljišta

Nakon usvanja odluke na prethodnoj sednici Skupštine grada, Grad Subotica se priključio gradovima i opštinama koje su na osnovu primene Zakona o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini rešile da stanu na put neovlašćenom obrađivanju državnog poljoprivrednog zemljišta.

- Pošto imamo poljočuvare dali smo im nalog da obiđu sve parcele koje nisu bile izlicitirane. Sad već imamo i zapisnik tih poljočuvara i vidimo da ima sitnijih parcela koje su zasejane, a nisu izlicitirane. Počeli smo sa obradom zapisnika poljočuvara iz tri najveće katastarske opštine, Bajmok, Žednik i Bikovo i registrovali oko 100 hektara uzurpiranog zemljišta. Čini mi se da je najviše uzurpiranih parcela u Katastarskoj opštini Bikovo - kaže član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, Šimon Ostrogonac i najavljuje - Uskoro ćemo sa policijom krenuti da skidamo useve sa tih parcela. Znam da će biti protivljenja, jer su ti ljudi uložili novac u obrađivanje tih njiva, a sad će ostati bez prinosa. Ali mora se tome stati konačno na put. Imali su mogućnost do 1. maja da se prijave ukoliko koriste zemljište bez pravnog osnova i naknadno plate zakup. Poljoprivrednici koji to nisu učinili, sada će sigurno ostati bez useva. Cilj je da se pokaže svima koji su se do sada godinama time bavili, da im to neće biti tolerisano.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da će svi koji nelegalno poseju njivu biti obavezni da plate kaznu u visinu trostrukog iznosa prosečnog zakupa zemljišta na toj teritoriji.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 6120
Povezane teme

poljoprivreda

šimon ostrogonac

poljoprivredno zemljište

državno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.