• Pregleda: 5723

Počinje skidanje useva sa 100 hektara uzurpiranog državog zemljišta

Uzurpacija državnog poljoprivrednog zemljišta se definitivno više neće tolerisati, jer će Grad Subotica uskoro početi da „skida“ useve sa nelegalno zasejanih državnih površina. Prema podacima iz tri katastarske opštine, uzurpirano je oko 100 hektara državnog zemljišta na teritoriji Grada.
Počinje skidanje useva sa 100 hektara uzurpiranog državog zemljišta

Nakon usvanja odluke na prethodnoj sednici Skupštine grada, Grad Subotica se priključio gradovima i opštinama koje su na osnovu primene Zakona o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini rešile da stanu na put neovlašćenom obrađivanju državnog poljoprivrednog zemljišta.

- Pošto imamo poljočuvare dali smo im nalog da obiđu sve parcele koje nisu bile izlicitirane. Sad već imamo i zapisnik tih poljočuvara i vidimo da ima sitnijih parcela koje su zasejane, a nisu izlicitirane. Počeli smo sa obradom zapisnika poljočuvara iz tri najveće katastarske opštine, Bajmok, Žednik i Bikovo i registrovali oko 100 hektara uzurpiranog zemljišta. Čini mi se da je najviše uzurpiranih parcela u Katastarskoj opštini Bikovo - kaže član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, Šimon Ostrogonac i najavljuje - Uskoro ćemo sa policijom krenuti da skidamo useve sa tih parcela. Znam da će biti protivljenja, jer su ti ljudi uložili novac u obrađivanje tih njiva, a sad će ostati bez prinosa. Ali mora se tome stati konačno na put. Imali su mogućnost do 1. maja da se prijave ukoliko koriste zemljište bez pravnog osnova i naknadno plate zakup. Poljoprivrednici koji to nisu učinili, sada će sigurno ostati bez useva. Cilj je da se pokaže svima koji su se do sada godinama time bavili, da im to neće biti tolerisano.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da će svi koji nelegalno poseju njivu biti obavezni da plate kaznu u visinu trostrukog iznosa prosečnog zakupa zemljišta na toj teritoriji.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Vesko Odgovori
Trebali ste ranije to uraditi, dok nije bila poznjevena psenica,koji su istu blagovremno skinuli
i unovcili. Da je neko obican od smrtnika to uradio, vec bi bio kaznjen, obracunom i naplatom
zakupa unazada tri godine, a ono od ranije ako je koristio godinama, zastareva. Nebi trebalo
da izbegnu odgovornost rukovodioci i nadlezni u gradskoj upravi, koji su o tome dosta znali
i precutno odobravili.Građani ocekuju da dobiju potpuniju informaciju o ovim događanjima.
Bunjevka Odgovori
Ovo mogu samo povlasceni da rade, miljenici svake vlasti. Cudi me kako to bivsi gradonacelnik nije
isterao na videlo. On se i suvise bavio Zavodom za urbanizam i novim porezima, kao i kadrovanjem.
Pajo Odgovori
Ajde da na kraju vidimo gde ce ti usevi da zavrse! Dali ce biti tendera za odkup ili licitacije ili ce bitu usevi baceni nekom u dvoriste ili silos! Ko ce to kontrolisati koliko je bilo tona????Ili ce Ostrogonac koji je i u prethodnom sazivu bio na istoj funkciji svojim drugarima dostaviti njihove useve>>>>>>????
Oko sokolovo Odgovori
'Ajde!
ferrari Odgovori
A šta da kažu oni kojima je ODUZETA ZEMLJA i još nisu dobili nazad!!!!!!!! I oni da krenu da skidaju useve????
ka Odgovori
nepotrebno da brinemo, običan građanin nije mogao godinama koristiti državno zemljište. G. Ostrogonac, prema vašoj izjavi radi se o zemljištu preko 700 hektara.
ma da Odgovori
A sta cemo sa uzurpacijom na hiljade hektara koje su uzurpirali gradski politicari kojima je preko politike ili poklonjena zemlja ili su je kupili za sitne pare, koje su takodje ukrali?
Dado Odgovori
Nemojte uopšte raditi zemlju nego svi u kladionice.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.