• Pregleda: 4136

Počinje pojačana kontrola korišćenja telefona tokom vožnje

Od petka, 2. avgusta, do kraja letnje turističke sezone saobraćajna policija će na celoj teritoriji Srbije sprovoditi mere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača.
Počinje pojačana kontrola korišćenja telefona tokom vožnje

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara.

TELEFON TOKOM VOŽNJE ISKLJUČIVO UZ HENDSFRI! - Zakon nedvosmisleno kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, ako nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje, a pod vožnjom se podrazumeva svako učestvovanje u saobraćaju. Ako želite da koristite telefon kao GPS uređaj moraćete najpre propisno da se isključite iz saobraćaja.

- Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način. - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova

NI DRŽATI UREĐAJ TOKOM VOŽNJE! - Po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju bez obzira da li ste zaustavljeni, a učestvujete u saobraćaju, ne smete da telefonom fotografišete, recimo, saobraćajnu gužvu u koju ste upali. Ni pešak koji učestvuje u saobraćaju ne sme da telefonira ili šalje poruke! Predviđene su iste kazne i za pešake koji koriste telefon dok prelaze ulicu.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u našoj državi nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom da je za prvih šest meseci ove godine sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

S obzirom da se Zakonom ne precizira dovoljno jasno upotrebu GPS navigacije na uređajima koji imaju isključivo tu namenu, kao ni korišćenje digitalne table / tačskrin ekrana na novijim vozilima (navigacija, klima, radio uređaj, bezbednosna podešavanja), od kojih neka imaju i osnovne funkcije "na dodir", nije jasno koliko se ovaj zakon može uniformno primenjivati prema vozačima.

Izvor: Subotica.com

Da li akcija saobraćajne policije ima smisla, ili je samo punjenje budžeta?

povezane teme

8
Neko Odgovori
Konačno! A ko će policiju da kontroliše, gospoda takođe telefoniraju dok voze na dužnosti?
Baba wanga
Oni ne koriste koncentraciju dok vrše dužnost pa im ne ometa korišćenje telefona.
Malena Odgovori
Pozdravljam.
Da li će to važiti i za njih? Slabo ih inače viđam, a i kad ih vidim skoro svaki policajac vozi i telefonira.
Znači, više policije po gradu, a zakon isti za sve, neka nam oni budu primer !!!
Danijela Odgovori
Sve je to ok,a kada mislite sprovesti neku akciju za vozače el.bicikala i pešake koji pešački prelaz smatraju pešačkom zonom???
ČINJENICA Odgovori
Od kontrole i poneko no-no prstićem, ama baš nikakve vajde. Nego, koga uhvate in flagranti da bleji u elektronsku skalameriju, pa bio to vozač tokom vožnje ili pešak, odnosno pešaćica na i van obeleženog pešačkog prelaza, na licu mesta ga ("o)drati", naravno bez prava na umanjenje od 50 % ako iskešira lovu u roku od 8 /osam/ dana, i za kratko vreme rešen problem. A, ovako, trrrt... do sledeće kontrole i, ko zna koje po redu no-no!
anonym Odgovori
bravo, vreme je bilo ! ovi koji voze i telefoniraju uvek me hvata strah da ce me spiciti negde kod semafora ili na put, imalo je prilike skoro
pravila pravila Odgovori
Pre koji dan, ispred glavne autobuske, stanem na semaforu auto do auta sa policijskim sluzbenikom u sluzbenim kolima. Covek nije vezao pojas, u jednoj ruci telefon na uvetu, u drugoj cigara. Sve po pravilu. I sutra on treba mene da zaustavi, pricao (ne) postovanju saobracajnih pravila, i naplacuje kaznu...
Mare Odgovori
HENDSFRI uredjaji su standardna oprema automobila proizvedenih u zadnjih 10-tak godina. Ali i pored toga, svaki dan vidjam više puta vozače koji iako imaju noviji model auta i Hendsfri uređaj, isti ne koriste već telefon na uho. Da li je to radi samopromocije ili zbog nečega drugog? Meni uvek deluju kao gluperde koji ne znaju najosnovnije povezivanje da naprave.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.