Komentara: 8
Pregleda: 5488

Počinje pojačana kontrola korišćenja telefona tokom vožnje

01.08.2019. u 17:24h
Izvor: Subotica.com
Od petka, 2. avgusta, do kraja letnje turističke sezone saobraćajna policija će na celoj teritoriji Srbije sprovoditi mere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača.
Počinje pojačana kontrola korišćenja telefona tokom vožnje

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara.

TELEFON TOKOM VOŽNJE ISKLJUČIVO UZ HENDSFRI! - Zakon nedvosmisleno kaže da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju, ako nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje, a pod vožnjom se podrazumeva svako učestvovanje u saobraćaju. Ako želite da koristite telefon kao GPS uređaj moraćete najpre propisno da se isključite iz saobraćaja.

- Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način. - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova

NI DRŽATI UREĐAJ TOKOM VOŽNJE! - Po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju bez obzira da li ste zaustavljeni, a učestvujete u saobraćaju, ne smete da telefonom fotografišete, recimo, saobraćajnu gužvu u koju ste upali. Ni pešak koji učestvuje u saobraćaju ne sme da telefonira ili šalje poruke! Predviđene su iste kazne i za pešake koji koriste telefon dok prelaze ulicu.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u našoj državi nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom da je za prvih šest meseci ove godine sankcionisano gotovo 25.000 vozača, što je za 13 odsto više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

S obzirom da se Zakonom ne precizira dovoljno jasno upotrebu GPS navigacije na uređajima koji imaju isključivo tu namenu, kao ni korišćenje digitalne table / tačskrin ekrana na novijim vozilima (navigacija, klima, radio uređaj, bezbednosna podešavanja), od kojih neka imaju i osnovne funkcije "na dodir", nije jasno koliko se ovaj zakon može uniformno primenjivati prema vozačima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 5488
Povezane teme

saobraćajna policija

kontrola saobraćaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.