Komentara: 4
Pregleda: 3711

Počinje nova sezona u Narodnom pozorištu

01.10.2019. u 15:46h
Izvor: Subotica.com
Sezonu će otvoriti premijera Drame na mađarskom jeziku, predstava "Novi svet" pisca i reditelja Andrea Paša, koja će se igrati u subotu, 5. oktobra, na sceni "Jadran", dok je premijera Drame na srpskom jeziku zakazana za 16. oktobar, kada će se igrati "Radnička hronika" po tekstu Petra Mihajlovića, koju režira Veljko Mićunović. Koliko je pozorište nedostajalo publici, dovoljno govori da su prva dva izvođenja obe predstave rasprodata.
Počinje nova sezona u Narodnom pozorištu

Nova pozorišna sezona subotičkoj publici će doneti po četiri premijere u obe Drame, dok će repertoar biti prošaran dobro poznatim predstavama iz prethodne sezone, poput "Zle žene", "Ukroćene goropadi, "Konopca", "Govorne mane" i drugih, kao i predstavama gostujućih teatara. Prema rečima Miloša Stankovića, direktora Narodnog pozorišta, svaka premijera je podvig, ali da su i u ovu sezonu oba ansambla ušla ambiciozno, s nadom da će nove predstave zadovoljiti umetnički kvalitet i ukus publike.

- Sezonu otvara premijera Drame na mađarskom jeziku, zanimljiv komad koji donosi probleme tinejdžera, sa jednom srednjoškolkom u glavnoj ulozi. Ovo je ujedno i prva premijera nove direktorke Drame, Petronele Kermeci, čiji je prvi repertoarski potez bio da privuče mlađu publiku, tako da će i za nju ovo biti vatreno krštenje. Premijera Drame na srpskom jeziku donosi "Radničku hroniku" po tekstu Petra Mihajlovića, pisca mlađe generacije koja je osvojila Sterijinu nagradu 2009. godine za dramski tekst, ali do sada nije igrana u našoj zemlji, te će ovo biti njeno prvo izvođenje. Napisana u vreme štrajka radnika u Novom Pazaru, kada je u znak protesta jedan radnik odsekao sebi prst, ova drama donosi dobro poznatu nesreću koja prati radnike i biće to jedan ozbiljan i tužan komad, napisan na komičan način, a znamo da se iza svakog smeha krije nešto drugo - kaže Stanković.

Počinje nova sezona u Narodnom pozorištu

Pored dobro poznatih lica Narodnog pozorišta, publika će i u ovoj sezoni biti u prilici da vidi neke nove glumce na sceni. Sa glumcem Markom Vasiljevićem potpisan je ugovor na godinu dana, dok će Dimitrije Aranđelović zaigrati jednu od uloga u "Radničkoj hronici".

- Marko Vasiljević je poznato lice sa filma, imao je glavnu ulogu u filmu "Zaspanka za vojnike" i zapaženu ulogu u serijalu "Ubice moga oca", tako da možemo reći da ćemo imati i zvezde u našem pozorištu. Kako budu dolazile nove predstave, tako će dolaziti novi glumci i uvek se trudimo da nekome novom damo šansu, ali moramo da vodimo računa i da svi naši glumci igraju. To je možda i najteži posao u pozorištu, napraviti da svi igraju podjednako, da neko igra veliku ulogu, posle malu, pa možda kasnije i glavnu ulogu, tako da gledamo da oni koji u jednoj sezoni nisu igrali mnogo, da to u narednoj nadoknade - objašnjava Stanković.

Počinje nova sezona u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište u Subotici već 12 godina nema svoju matičnu kuću, u kojoj su radovi na izgradnji, adaptaciji i rekonstrukciji započeli davne 2007. godine. Zbog toga su zaposleni i glumci oba ansambla izmešteni u prostorije bivše fabrike "Mladost", u kojoj su smeštene Upravne kancelarije, Fundus i dve probne sale, koje su daleko ispod svakog standarda. Ipak, direktor ove ustanove od nacionalnog značaja ističe da se zahvaljujući neverovatnoj posvećenosti glumaca, teška situacija nekako prevazilazi.

- Daleko od toga da ne bismo voleli da imamo bolje uslove, više sredstava kako bi naše predstave mogle da putuju po pozorištima u zemlji, a dobro bi nam došla bar još jedna, manja scena, jer je bez dve scene teško održati repertoar. Sve te teškoće nekako prevazilazimo, zahvaljujući ogromnoj posvećenosti i disciplini glumaca, što ističu i reditelji koji dolaze sa strane. Ni sam ne znam kako to postižu s obzirom na uslove u kojima rade, to glumci najviše osete na svojim leđima, a oni su ti koji iznose predstavu. Publika vidi samo finalni proizvod, a svu tu muku i težnu stvaranja ne vidi, zbog čega uvek ističem da su ljudi najvažniji - poručuje Stanković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3711
Povezane teme

Narodno pozorište

miloš stanković

predstava u pozorištu

drama na mađarskom jeziku

drama na srpskom jeziku

premijera predstave

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.