Komentara: 0
Pregleda: 1628

Počinje 11. "Jazziré" festival

17.10.2019. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Festival savremene eksperimentalne i improvizovane muzike "Jazziré", svake jeseni subotičkoj publici predstavlja vrsne umetnike iz celog sveta, koji se bave nekonvencionalnim umetničkim formama. Ovomesečni program počinje u petak, 18. oktobra, a u Suboticu stižu umetnici iz Švajcarske, Portugala, Urugvaja, Hrvatske, Mađarske, Poljske i Srbije. Ulaz je besplatan.
Počinje 11. "Jazziré" festival

"Jazziré" je specifičan muzički impuls našeg grada i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, kao i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike, pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj, tako specifičan festival.

- Jazziré je mali gradski, kulturni događaj, a u isto vreme za pojedine i kulturološki šok, koji se ne povladava pomodarskim trendovima. Ovaj put, tokom oktobra i novembra, na festivalske bine pored domaćih muzičara dolaze nam umetnici iz Mađarske, Poljske, Hrvatske, Švajcarske, Portugala, Urugvaja i ovo nije kraj, jer ćemo program do sredine novembra još proširivati - najavljuje Dejan Vujinović, umetnički direktor festivala.

Počinje 11. "Jazziré" festival

Jazziré 2018 (foto: Zdenko Štricki)

Oktobarski program festivala počinje u petak, 18. oktobra, kada će Žoze Lenkaštreom (Jose Lencastre) iz Portugala, Migel Petruceli (Miguel Petruccelli) iz Urugvaja i Aleksandar Škorić trio iz Srbije nastupiti u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 20 časova. Žoze svira alt saksofon, Migel bas, a Aleksandar bubnjeve, dok muziku izvode u trenutku, prepuštajući se emociji, zvuku i improvizaciji.

Narednog dana, 19. oktobra, nastupiće Ansambl Studio 6 (Srbija, Hrvatska i Švajcarska) u pozorištu "Deže Kostolanji", s početkom u 20 časova. Program koncerata donosi dve premijere, srpsku "Svi tvoji svetovi" Sonje Mutić i švajcarsku "Echoes and Perspectives" Žonasa Kohera (Jonas Kocher). Svako od njih predstavlja glas nove muzike, u kojoj autori stavljaju fokus na aspekte poput otvorene forme, improvizacione zadatke, tišinu i elektro-akustičnu muzičku estetiku. Pored Mutić i Kohera, ansambl će izvesti i kompoziciju "Fragile Balance" Jurga Fraja (Jurg Frey), kao i delo "Actiones" Erna Kiralja, kome se ove godine obeležava stogodišnjica od rođenja.

Tokom narednog meseca, publiku očekuje i koncert fantastičnog tria Jovićević, Mikloš i Vojcinski (Wójcinski) 16. novembra u Pozorištu "Deže Kostolanji", s početkom u 20 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1628
Povezane teme

Program festivala džeza u Subotici

Džez festival Subotica

dejan vujinović

jazzire

džez

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.