Komentara: 6
Pregleda: 15634

Počeo upis u srednje škole, Ekonomska i dalje među najpopularnijima

05.07.2016. u 17:22h
Izvor: TV Subotica
Upis učenika u srednje škole u prvom upisnom roku počeo je danas i trajaće do sutra. Obišli smo Srednju ekonomsku školu „Bosa Milićević“ da vidimo kako protiče upis, ali i šta kažu budući prvaci.
Počeo upis u srednje škole, Ekonomska i dalje među najpopularnijima

Srednja ekonomska škola „Bosa Milićević“ tradicionalno je jedna od najpopularnijih škola u koju se upisuju samo najbolji đaci. Danas je vladala poprilična gužva, jer su svi požurili kako bi se što pre upisali.

Koliko je ova škola popularna među subotičkim učenicima, možda najbolje govori podatak da je za drugi upisni rok ostalo samo tri slobodna mesta i to u odeljenju za ekonomskog tehničara na mađarskom nastavnom jeziku, pa u Ekonomskoj školi ne kriju zadovoljstvo upisnim rokom za narednu školsku godinu.

U školsku 2016/2017. godinu u Srednju ekonomsku školu upisuje se isti broj odeljenja kao i prošle godine: pet na srpskom i tri na mađarskom nastavnom jeziku.

Jedini zidar u Srbiji obrazovaće se u Politehničkoj školi

Počeo upis u srednje škole, Ekonomska i dalje među najpopularnijima

Jedan zidar pohađaće  Politehničku školu naredne tri godine – po tome je upis u  školsku 2016/2017. godinu definitivno specifičan za ovu srednju školu. Kuriozitet je što je to jedini učenik koji će se obrazovati za zidara na teritoriji čitave Srbije. Činjenica da se samo jedan budući prvak opredelio za ovu struku, iako je bilo čak 15 slobodnih mesta, govori o problemu kada su trogodišnji obrazovni profili u pitanju. Ipak, da nije sve tako crno, govori podatak i da je čak 25 đaka odlučilo da upiše jedan sasvim nov smer – operater za izradu nameštaja.

Jedini zidar u sistemu obrazovanja u Srbiji pohađaće upravo Politehničku školu. Na našu veliku žalost, ovog mladog čoveka, kom je zidar bila prva želja, nismo uspeli da sretnemo, ali smo razgovarali sa direktorom ove srednje škole, koji nam je rekao da već postoji veliko interesovanje za ovog đaka, i po svemu sudeći, osim stipendije, čekaće ga i sigurno radno mesto kada završi školu.

„Za sve tri godine samo jedan đak, đak Politehničke škole, opredelio se da bude zidar – jedan zidar u Srbiji. To j nešto sa čim će i o čemu će celo društvo morati da se pozabavi. I Politehnička škola i Grad Subotica će morati na jesen da razmisle o tome na koji način ćemo privući i motovisati ljude da rade i da se bave zanatima i strukama koje su evidentno potrebne“ napominje Iso Planić, direktor Politehničke škole.

Tradicionalno, u Politehničkoj školi popunjenost na čevorogodišnjim profilima je 100 odsto, dok je lošija  na trogodišnjim obrazovnim profilima kao što su stolar, moler, tapetar. Međutim, mesec dana pre upisa, Politehničkoj školi odobren je savsvim nov profil – operater za izradu nameštaja, za koji su đaci pokazali veliko interesovanje.

„Za mesec dana se njih 25 opredelilo za novu struku. To je lep rezultat i tome se raduje i Privredna komora Srbije i Privredna komora u Subotici, ali i privrednici sa kojima ćemo sarađivati, jer je drvoprerađivačka struka – obrada drveta, jednostavno struka koja traži radnu snagu. Ti momci i devojke dobiće stipendije i obezbeđeno radno mesto“ objašnjava Planić.

Politehnička škola u narednu školsku godinu upisuje 10 odeljenja, odnosno 290 dece na tri nastavna jezika: srpskom, mađarskom i hrvatskom.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 15634
Povezane teme

upis u srednje škole

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.