Komentara: 0
Pregleda: 2975

Počeo projekat za srednjoškolce u kom uče o pravilnoj ishrani i zdravim stilovima života

23.10.2019. u 10:45h
Izvor: TV Subotica
Dvadesetak učenika drugih razreda Srednje medicinske škole, prisustvovalo je edukativnom seminaru na temu pravilne ishrane i poremećaja ishrane, u okviru projekta „Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca“ koji sprovodi Zavod za javno zdravlje, pod odobrenjem Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport.
Počeo projekat za srednjoškolce u kom uče o pravilnoj ishrani i zdravim stilovima života

Nevena Jozić i Milica Dakić, učenice su drugog razreda Medicinske škole. Kako kažu dve buduće zdravstvene radnice, ovakve radionice pomažu im da preispitaju svoje navike i stilove života, naročito kada je u pitanju pravilna ishrana i upotreba gaziranih i alkoholnih pića.

- Dosta mi je značilo i mnogo su mi otvorile oči ove prezentacije i priče doktorice, tako da sam saznala nešto novo. Do sada nisam probala alkohol, ali sam bila u prilici da isprobam posebne naočare koje su mi ukazale kako to izgleda i dosta mi je pomoglo da dobije realnu sliku - kaže Milica.

- Shvatila sam da sam do sada živela u zabludi, jer sam mislila da alkoholna pića drugačije deluju, a sada vidim da to nije istina. Radionice o hrani i pićima su mi pomogle da shvatim koliko je bitan unos tečnosti i pravilna ishrana - dodaje Nevena.

Edukativne radionice kroz prezentacije, primere, ankete i pomoćna tehnološka sredstva imaju za cilj povećanje nivoa znanja o zdravim životnim navikama subotičkih srednjoškolaca, njihovoj pravilnoj ishrani, kao i motivaciji da menjaju loše navike u korist zdravlja.

- Sada smo na pola seminara i možemo reći da srednjoškolci pokazuju veliki interes za ovu temu. Mnogi od njih imaju određene zablude u vezi sa stilom ishrane, posebno za unos vode i tečnosti, jer nemaju dovoljno dobre navike. Takođe, veliki je broj zabluda za upotrenu alkohola, stoga naočare koje smo dobili posredstvom Grada Subotice daju dobar učinak, jer je potpuno drugačije kada vi stavite te naočare i vidite šta se dešava sa osobom koja ima u sebi pola ili jedan promil alkohola, nego kada ulazite u to stanje kroz postepeni unos alkoholnih pića - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Projekat „Ishrana i životne navike po meri srednjoškolaca“ počeo je u septembru i trajaće do kraja godine. U planu je niz aktivnosti, poput seminara, radionica, tribina i promocije fizičkih aktivnosti, u kojoj pored đaka Medicinske škole, učestvuju i učenici Politehničke škole i Hemijsko-tehnološke škole.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2975
Povezane teme

medicinska srednja škola

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

zdrava ishrana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.