Komentara: 0
Pregleda: 6250
Foto

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

26.09.2016. u 14:17h
Izvor: Subotica.com
Na sceni Dečjeg pozorišta sinoć je svečano otvoren 23. po redu Međunarodni festival pozorišta za decu.
Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

Festival je svečano otvorio kompozitor Zoran Hristić, ovogodišnji laureat priznanja „Mali pric“, dok će drugom dobitniku, italijanskom lutkaru Mimi Kutikio nagrada biti naknadno uručena.

- Vreme u kome živimo više je grubo nego plemenito, ali udahnimo plemenitost stupajući na podijum internacionalnog festivala pozorišta za decu u Subotici, festivala koji neguje tradiciju i dirljivo se priseća umetnika koji su njoj doprineli, i u znak zahvalnosti promoviše „male prinčeve“ - poručio je sa pozornice Hristić. - Taj mališa plemenitog roda vraća me u vreme kada sam prgršt nota slao deci direktno u srce i dušu.

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

Veliki umetnik, autor kompozicija u predstavama za decu „Smrt Omera i Merime“, „Hobit“, „Mitovi Balkana“, „Simpatija i antipatija“, „Kuckava bajka“, dodao je i da nagrade žive jedan dan, dok je delo ono što ostaje iza svakog čoveka.

- Da li sam u tome uspeo, da li sam „Mali princ“ koji muzikom miluje decu, da li sam stvarno ostvario taj plemeniti gest? Umetnik je sumnjičav i nagrada nije u stanju da ga razume – istako je Hristić. - Nagrađeni je srećan samo ako „mali prinčevi“ načulje uši slušajući njegovu muziku i kada skaču od sreće. Ja sada skakućem i pozdravlja vas čika Zoka nota!

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

U ime grada domaćina, prisutne je pozdravio gradonačelnik Bogdan Laban, ističući da će festival ovakvog renomea uvek imati podršku lokalne samouprave.

- Naš grad će do petka 30. septembra 23. put biti domaćin festivala koji je, zahvaljujući pre svega jasnoj viziji, razvoju i okupljanju najboljih oko sebe iz zemlje i sveta, stekao međunarodni ugled, doprineo afirmaciji ukupne evropske i svetske misije stvaralaštva u ovoj oblasti i uticao na kretanje i na razvoj savremenog svetskog pozorišta u celini – istakao je Laban. - Verujem da će festival, koji će uvek moći da računa na podršku lokalne samouprave, i ovaj put kao i tokom 22 minule godine poslati pozitivnu poruku iz našeg grada odavno prepoznatljivog po gostoprimstvu, toleranciji, negovanju različitosti i druželjubivosti. Međunarodni festival pozorišta za decu najmlađim gledaocima nudi sjajne dečje predstave, vaspitava, uči, podstiče na kreativno stvaralaštvo, a istovremeno stvara ambijent humanosti i lepote. Subotica će na naše veliko zadovoljstvo tokom festivalskih dana biti u znaku mladosti, dece i svega onoga što za njih znači detinjstvo kao najlepši deo života.

Na sve ono što je festival prošao u proteklih skoro četvrt veka osvrnuo se direktor festivala Slobodan Marković.

- Moto našeg rada od osnivanja je do danas je bio da smo radili sa ravnim sebi, ali češće sa pametnijim od sebe i to ne samo u Srbiji već sa svim saradnciima u celom svetu. Imao sam sreću i privilegiju što sam radio i sarađivao sa dva barda teatrologije, koji su više od jedne decenije radili i izgrađivali ovaj naš festival. Jedan od njih je Jovan Ćirilov, koji je više od jedne decenije bio na čelu  Saveta, a drugi je veliki akademik Henrik Jurkovski. Obojica nažalost više nisu sa nama – podsetio je Marković. - Oni su ugradili svoja osećanja, svoje znanje, svoje temelje i teatrološku misao da bi danas mi zaista u Subotici stvorili „lutkarski Bitef“, kako ga je pokojni Ćirilov nazvao.

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

- "U nedavnom razgovoru sa gradonačelnikom rekao sam da nemamo mnogo vremena za čekanje, jer nas čeka nas veliki posao – da ono što smo počeli pre nekoliko godina realizuje i da se ovde po prvi put formira Fakultet za lutkarstvo, kao i da se kao trajna kulturna vrednost iskoriste mogućnosti festivala i da se formira Muzej lutaka." - dodao je Marković

Marković je najavio da će se naredni Festival održati u maju i da će učiniti sva za razvoj kulture i turizma na Paliću, gde će biti održani Dani Branka Kockice i „Ršum dani“ Dani pesništva Ljubivoja Ršumovića..

U umetničkom delu programa nastupili su  dečji hor Srpske pravoslavne crkve „Sveti Roman Melod“, mali virtouzi iz udruženja „Artlink“, indijska plesačica Manasi Pandja Ragunandan, Iva Vukadinović i naravno, klovn Arsa s Marsa.

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Svečano otvaranje Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6250

Povezana vest

Povezane teme

bogdan laban

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.