Komentara: 0
Pregleda: 1012
Foto

Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

18.09.2023. u 11:24h
Izvor: Subotica.com
Dodelom nagrada „Mali princ“ glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i Jeleni Sitar - lutkaru, pedagogu i publicist, kao i novoustanovljenog priznanja „Oton Tomanić“ Zoranu Đeriću sinoć je podignuta zavesa 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu.
Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu
Foto: Damir Vujković

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 22. septembra a u glavnom programu je na repertoaru 13 predstava ansambala iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Zrenjanina i Subotice. Takmičarski program festivala otvoren je takođe sinoć na sceni „Jadran" predstavom „Stara priča" pozorišta "Pod srećnom zvezdom" iz Češke, u režiji Jevgenija Ibragimova

Jednu od najprestižnijih festivalskih smotri za najmlađu publiku otvorio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući značaj koji festival ima za naš grad, ali i celu zemlju.

Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu- Ovo je festival koji je, kroz svoje postojanje, prikazao mnoga umetnička dostignuća, dao veliki doprinos razvoju lutkarstva, afirmišući pozorište za decu i pozorišnu umetnost. Festival koji je kroz svoje trajanje izgradio ugled u Evropi i svetu, i ne treba biti skroman već slobodno reći - postao brend kako grada Subotice, tako i države Srbije. Festival koji, prikazujući sjajne predstave, deci otvara veliki prostor da svoju kreativnost i maštovitost pretoče u umetnost – istakao je gradonačelnik Bakić. - Ovo je ujedno i festival koji šalje poruku, onu po kojoj je Subotica već odavno poznata, a to je gostoljubivost, druželjubivost, tolerancija i bogatstvo različitosti, na čemu smo svi mi u Subotici izuzetno ponosni. Takođe, festival je kroz svoje postojanje izrodio i jednu prelepu nagradu “Mali princ”, koju su poneli najznačajniji umetnici, koji su najveći deo sebe i svog truda i rada upravo podredili deci.

Za ovogodišnje izdanje festival Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama izdvojio je dva miliona dinara, a podrška neće izostati ni ubuduće.

Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

- Čak i da prethodne tri decenije na ovom našem prostoru nisu bile turbulentne, a ponekad i dramatične, ovaj jubilej i istrajnost organizatora da se festival sačuva, zaslužuje najdublje poštovanje. Ovako, oni su dostojni zaista iskrenog divljenja – poručila je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. – Pozdravljam učesnike festivala, koji su i ove kao i prethodnih godina stigli iz celog sveta – Portugalije, Kine, Južne Koreje, Estonije,  Češke, Slovačke i država u našem okruženju. Verujem da će se učesnici u ovom prelepom gradu, uvek široko otvorenog srca, osećati kao kod svoje kuće i da će radost pozorišne igre za decu –  koju su nam iz svojih zemalja doneli i koja ih ovde čeka – biti veliko zajedničko nadahnuće za još jedan izuzetan festivalski događaj i  još jedan umetnički i lični doživljaj, koji će svima biti trajna i neprocenjiva uspomena. Veliki srpski pesnik Miroslav Antić čije pesme su trajno obeležile naše detinjstvo i mladost, uz ostalo, napisao i ove stihove:“Puteva ima trista da se ode iz detinjstva, a samo se retki sete da večno ostanu dete“. Tim retkima je pripadao i Antoan de Sent Egziperi po čijem čudesnom i čarobnom „Malom princu“ je nazvana i nagrada za životni delo ovog festivala. Tim retkima pripadate i vi, koji ga organizujete, a naročito vi koji na njemu učestvujete, jer ste nekom nebeskom rukom odabrani da sačuvate čistotu i plemenitost svojih duša, a onda da time još više oplemenite nežne i čiste duše naše dece.

Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

Ove godine prvi put je dodeljena festivalska nagrada "Oton Tomanić", priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, a prvi laureate je prof. dr Zoran Đerić.

- Za lutkarsku umetnost sam se zainteresovao 1988. godine dolaskom na mesto upravnika Pozorišta mladih u Novom Sadu. Od tada do danas, lutkarstvo me neprestano fascinira i intrigira svojim mogućnostima, ali i svojom prošlošću. I tu, između sadašnjosti, prošlosti i budućnosti lutkarskog pozorišta, nalaze se moja interesovanja. Verujem da je ova nagrada potvrda postignutih rezultata, ali i podsticaj za dalji rad u promovisanju pozorišta za decu i mlade – rekao je, između ostalog Đerić.

Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decu

Amela Vučenović, dobitnica nagrade “Mali princ” istakla je da su priznanja dobijena u svojoj zemlji posebno značajna.

- Ponosna sam što će moje ime stajati uz imena onih od kojih sam učila. Nagrade dobijene u vlastitoj zemlji uvek su posebno važne i drage. Ova nagrada ne samo da prija, već i obavezuje da dalje radim i stvaram, i da se trudim da podignem našu lutkarsku umetnost na viši nivo. Zaista želim da od srca podelim ovu nagradu sa svim svojim kolegama iz moje zemlje, s kojima sam stvarala i od kojih sam učila, a pre svega sa svojim pozorištima “Pinokio” i “Bajkamela”. Želim da je podelim sa svojim kolegama sa Ruskog državnog instituta scenskih umetnosti, sa lutkarskim pozorištima širom Rusije i sveta, koji mi daju mogućnost neprestanog usavršavanja – poručila je Amela Vučenović.

Počeo 30. Međunarodni festival pozorišta za decuPriznanje “Mali princ” je za Jelenu Sitar bilo veliko i prijatno iznenađenje.

- Ona je dokaz da ste, u vašem veću koje je dodeljivalo nagradu, na ovom ogromnom festivalu, videli da je i rad na maloj sceni, minimalistički rad s malo publike u malom prostoru, nešto što je vredno. Ne mogu da ne spomenem Lozjeta Kovačića. On je bio taj koji me je uveo u lutkarstvo a da zapravo nije bio lutkar -  bio je jako dobar pisac. On nam je zapravo rekao da je u umetnosti, pored veštine koja je jako važna, apsolutno neophodna potpuna iskrenost. To ja pokušavam u svom radu – rekla je dobitnica.

Uz dame, treći ovogodišnji dobitnik nagrade "Mali princ" je glumac i reditelj Bonjo Lungov.

Izvor: Subotica.com
Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Ceremonija otvaranja 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 1 nedelju
Komentara: 0
Pregleda: 1012
Povezane teme

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.