Komentara: 2
Pregleda: 9847
Foto

Počeo 25. Festival evropskog filma na Paliću

15.07.2018. u 03:51h
Izvor: Subotica.com
Jubilarni, 25. Festival evropskog filma na Paliću počeo je sinoć uručivanjem srebrnjaka našoj proslavljenoj glumici Miri Banjac, doskorašnjoj predsednici Saveta.
Počeo 25. Festival evropskog filma na Paliću

Dar povodom jubileja Miri Banjac je uručio njen naslednik na mestu prvog čoveka Saveta, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević.

- Ovaj festival je iz godine u godinu sve bolji i posećeniji i nadama se da ću naslediti Miru Banjac kako valja jer mi je već rekla neke tajne – u svom stilu je rekao Duško Kovačević i proglasio festival otvorenim.

Zahvalivši se na poklonu i predavajući dokument Statut Festivala, Mira Banjac je izrazila zadovoljstvo što je na čelu Saveta sada čovek koji je odavno zadužio filmsku i pozorišnu umetnost.

Počeo 25. Festival evropskog filma na Paliću

- Kada smo završili 24. festival i završili smo i našu obavezu u članstvu Saveta. Bićemo srećni ako smo nekim svojim delom doprineli da se ovaj festival održi i ima svoj život. Sve se menja, imaćemo novi savet na čijem čelu je čovek koji će sigurno biti kičma ovog festivala i želim mu dobar vetar u leđa – poručila je Mira Banjac.

Vernu festivalsku publiku pozdravio je i gradonačelnik  Bogdan Laban, ističući da je već četvrt veka, Festival evropskog filma jedan je od simbola Subotice i cele Vojvodine i najveći ambasador kulture.

- Dobrodošli u Subotici Danila Kiša, Stevana Raičkovića, Aleksandra Lifke, Dežea Kostolanjija, u kojoj se kulture, jezici i nacije čvrsto prepliću kao vojvođanski snop klasja i u kojoj kultura ima samo jedan jezik – uzvišenog, vanvremenskog i čarobnog. Svaki  grad nastoji da ima svoj bilbord moći, ambasadora uspeha, jednuu ili više institucija koje na međunarodnom nivou prezentuju njegove ekonomske, privredene, turističke i kulturne kapacitete – istakao je gradonačelnik. - Nije mi namera da Suboticu poredim sa Kanom, Venecijom ili Berlinom, više je reč o isticanju činjenice da je Filmski festival jedna od ključnih tačaka promocije Subotice i Vojvodine, plakat uspeha koji naš grad čini vidiljivim u celom svetu i predstavlja jedan od malobrojnih festivala evropskog filma i među najvažnijim je manifestacijama u Srbiji i to je posebna vrednost koju treba negovati i poštovati. Za pozicioniranje festivala, koji je nagrađen kao jedan od najboljih u Evropi za 2017. i 2018. godinu bilo je potrebno promeniti kurs, pre 15 godina festival je prerastao u evropski i ta odluka je doprinela da ugostimo najveća imena iz sveta filmske umetnosti.

Počeo 25. Festival evropskog filma na Paliću

Podršku festivalu u budućem periodu najavio je i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

- Iza nas je 25 godina velike tradicije i verujem da će i naredni festivalski dani pokazati svu raskoš sjajnih umetnika koji su se minulih godina predstavljali, koji su umetničke vizije ostvarivali pred publikom festivala na Paliću – podsetio je Mirović i poželeo novim članovima Saveta uspešan rad. - Obećavam da će Pokrajinska vlada pomagati festival i više nego ranijih godina jer je ova tradicija dostojna toga.

U rubrici DEŠAVANJA na našem sajtu možete pogledati kompletan festivalski program sa rasporedima projekcija i sinopsisom, a u nastavku su fotografije sa otvaranja.

Izvor: Subotica.com
25. FEF - Svečano otvaranje 25. FEF - Svečano otvaranje 25. FEF - Svečano otvaranje 25. FEF - Svečano otvaranje 25. FEF - Svečano otvaranje 25. FEF - Svečano otvaranje 25. FEF - Svečano otvaranje 25. FEF - Svečano otvaranje
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 9847

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

bogdan laban

igor mirović

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.