Komentara: 9
Pregleda: 2694

Počeo 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

11.09.2019. u 17:28h
Izvor: TV Subotica
Izložbom "Pop Pajo Kujundžić i njegova borba za bunjevački maternji jezik", u holu Otvorenog univerziteta, svečano je otvoren 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji će trajati do 13. septembra.
Počeo 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Osamnaestogodišnjica koja slavi narodno stvaralaštvo Bunjevaca, proći će u znaku značajne ličnosti - popa Paje Kujundžića, te je tako povodom obeležavanja 160 godina od njegovog rođenja, prvog dana manifestacije, položeno cveće na njegovu večnu kuću na Bajskom groblju. Njegov život, rad i borba za ovaj autohtoni slovenski narod pretočen je u izložbu, koja je predstavljena u okviru Festivala.

- Ovaj Festival je iznedrio zaista bitne, velike i važne teme, a jedna od njih je svakako i pop Pajo Kujundžić, kao neko ko se borio za maternji jezik i pokušavao da ga uvede u osnovne škole. To je u ono vreme bilo namenjeno samo za prvi i drugi razred, a ovo kažem samo iz razloga da bismo shvatili šta sve imamo danas, a što nekada nismo imali. Takođe, on se borio za školsku zadrugu, što ne bi bilo loše da imamo danas, odnosno bilo bi jako dobro kada bismo imali jednu instituciju koja bi se finansijski brinula o deci koja uče bunjevački jezik i onima koji žele nešto da nauče o nama. Koliko god da smo radili i trudili se, rekla bih da postoji još jedan deo puta koji bismo mogli zaokružiti u budućnosti - rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Počeo 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Aktivnosti Festivala nastavljaju se večeras, kada će u Svečanoj sali Otvorenog univerziteta biti projektovan dokumentarni film "Bunjevačko pitanje – Pajo Kujundžić". Naredne večeri, 12. septembra, u organizaciji Bunjevačkog edukativnog istraživačkog centra "Ambrozije Šarčević", održaće se naučna tribina posvećena Dužijanci, sa aspekta tradicije i modernog doba. Poslednje večeri, za sve posetioce biće priređeno muzičko veče pod nazivom "Čuvari bunjevačke muzičke baštine", kao i tradicionalni "Bunjevački bal". Početak svih programa zakazan je za 19 časova.

Počeo 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Program

Počeo 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2694
Povezane teme

bunjevci

suzana kujundžić ostojić

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.