• Pregleda: 1898

Počeo 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Izložbom "Pop Pajo Kujundžić i njegova borba za bunjevački maternji jezik", u holu Otvorenog univerziteta, svečano je otvoren 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, koji će trajati do 13. septembra.
Počeo 18. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Osamnaestogodišnjica koja slavi narodno stvaralaštvo Bunjevaca, proći će u znaku značajne ličnosti - popa Paje Kujundžića, te je tako povodom obeležavanja 160 godina od njegovog rođenja, prvog dana manifestacije, položeno cveće na njegovu večnu kuću na Bajskom groblju. Njegov život, rad i borba za ovaj autohtoni slovenski narod pretočen je u izložbu, koja je predstavljena u okviru Festivala.

- Ovaj Festival je iznedrio zaista bitne, velike i važne teme, a jedna od njih je svakako i pop Pajo Kujundžić, kao neko ko se borio za maternji jezik i pokušavao da ga uvede u osnovne škole. To je u ono vreme bilo namenjeno samo za prvi i drugi razred, a ovo kažem samo iz razloga da bismo shvatili šta sve imamo danas, a što nekada nismo imali. Takođe, on se borio za školsku zadrugu, što ne bi bilo loše da imamo danas, odnosno bilo bi jako dobro kada bismo imali jednu instituciju koja bi se finansijski brinula o deci koja uče bunjevački jezik i onima koji žele nešto da nauče o nama. Koliko god da smo radili i trudili se, rekla bih da postoji još jedan deo puta koji bismo mogli zaokružiti u budućnosti - rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Aktivnosti Festivala nastavljaju se večeras, kada će u Svečanoj sali Otvorenog univerziteta biti projektovan dokumentarni film "Bunjevačko pitanje – Pajo Kujundžić". Naredne večeri, 12. septembra, u organizaciji Bunjevačkog edukativnog istraživačkog centra "Ambrozije Šarčević", održaće se naučna tribina posvećena Dužijanci, sa aspekta tradicije i modernog doba. Poslednje večeri, za sve posetioce biće priređeno muzičko veče pod nazivom "Čuvari bunjevačke muzičke baštine", kao i tradicionalni "Bunjevački bal". Početak svih programa zakazan je za 19 časova.

Program

Izvor: TV Subotica

povezane teme

9
Bunjevac Odgovori
Trla baba lan od stvaralaštva.
B.Burg
Srbi i Bunjevci braća uvik i uvek!
Tebi u inat !
Rovac
Ako si provokator nije lepo od tebe, Ako si zaista Bunjevac onda si NULA od čoveka.
kaja
Zato saljete svoje spijune da ih prate sta rade? Pa da, to obično tako bude kad od nekog naroda kradete sve, pa vam trebaju i informacije da znate i vi koju manifestaciju napraviti...
Miki Odgovori
Ovi su umno zaostali.
kustos Odgovori
izvinite, da li je to slika izlozbe ili oglasne table?
vrlo cudan koncept, ne znam da li vise vredja posetioce ili temu
anyway
ujak po majki Odgovori
Pošto mi je vlč. Pajo Kujundžić dalji rođak (brat moje majke) virujem da bi se pevrnuo u grobu da zna da o njegovom liku i delu danas govori komunista Branko Pokornić i Suzana Ostojić.
Činjenica je da se on borio za bunjevački jezik pošto je u to vrime postojala mađarizacija Bunjevaca,međutim i činjenica je da se on nikada nije odricao svoje hrvatske nacionalnosti niti svoje vire.
miki Odgovori
Ujače po majki tvojih komentara Bunjevci tribaje ko gladni kruva.na žalost ovi sve rade da Bunjevce posrbe.
Luka Odgovori
Citam komentare ovog "Bunjevca gore,taj svakom loncu mora biti poklopac. Neki veliki novokompovani Hrvat. Ja sam Bunjevac kao sto su moji uvik bili i uvik cu to i samo ostati.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.