Komentara: 0
Pregleda: 12574

Počelo zakazivanje venčanja za 2017. godinu

16.12.2016. u 14:20h
Izvor: TV Subotica
Zakazivanje termina venčanja za 2017. godinu, počelo je juče. Već u prvih nekoliko sati, zakazano je čak  85 termina.
Počelo zakazivanje venčanja za 2017. godinu

Pored obaveza i organizacije koje iziskuje jedno venčanje, neizostavno je zakazivanje željenog datuma  kada će mladenci, pred državnim organom, sklopiti brak. Prema iskustvima iz prethodih godina, najčešće se biraju meseci maj i jun, kao i period od druge polovine avgusta pa sve do sredine oktobra. Osim samog datuma, najčešće se biraju termini između 16 i 17 časova. Parovi koji su danas zakazivali datum venčanja, u najvećem broju slučajeva birali su 20. maj.

Aranka Čajkaš, matičarka grada Subotice: „Svi su hteli 20.maj, mislim da je tog dana najviše zakazanih i prvo su nestali termini od 15.40 do 17.20 časova, a sada ćemo, kao cveće u ikebanu, da udevamo ostale termine.“

Među budućim mladencima koji su danas zakazali venčanje su i Jelena Gabrić  i Damir Dulić.

Počelo zakazivanje venčanja za 2017. godinu

„Mi smo letos odlučili da se venčamo, kada me i zaprosio. Odlučili smo da to bude 22. jula 2017. godine“, kaže Jelena Gabrić, dok Damir Dulić dodaje: „Glavni razlog su obaveze, jer se ja bavim poljoprivredom, a Jelena je nastavnica hemije u školi. Ovaj datum se izdvojio kao najbolji, jer bi nam tada najviše odgovaralo, a ima i 7 meseci za predstojeće pripreme što je sasvim dovoljno vremena da se sve uradi kako treba.“

Što se tiče mesta venčanja, parovi se najviše  raspituju za Veliku većnicu. Ukoliko se odluče za nju, moraju izdvojiti oko  5300 dinara, dok se muzika posebno plaća, a mogu se izabrati orgulje ili tamburaški orkestar. Prikazivanje na lokalnoj televiziji, ukupno tri minuta, plaća se 2950 dinara. Cena izlaska matičara na teren je 18964 dinara. Danas su bila dva takva zahteva. Matičar je dužan da prikupi dokumenta za venčanje, a takse za izvode se ne plaćaju.

„Takse za izvode ne treba da plaćaju, zato što su to izvodi koji su namenjeni za matičnu knjigu, a knjiga venčanih je jedna vrsta matičnih knjiga. Izvodi i državljanstvo su oslobođeni takse, dokumenta koja treba matičar da ima prilikom sačinjavanja zapisnika. Sam čin venčanja je besplatan, on se ne plaća", Aranka Čajkaš, matičar grada Subotice.

Mladenci imaju mogućnost da biraju na kom jeziku žele ceremoniju venčanja, na srpskom, mađarskom ili hrvatskom. U slučaju da je jedan od bračnih drugova strani državljanin, venčanju mora prisustvovati i prevoditi sudski tumač na jezik koji mladenci govore. Takođe, u slučaju lica koja imaju smetnje u sluhu i govoru, obavezan je tumač za znakovni jezik. Iako verenički staž od trideset dana više ne postoji, mladenci su u obavezi da zapisnik i sve uplate, izvrše najkasnije mesec dana pre svog datuma venčanja.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 12574
Povezane teme

subotička venčanja

venčanja

venčanje

subotica venčanja

venčani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.