• Pregleda: 1711

Počelo osnivanje Poljoprivredne komore

Grupa subotičkih poljoprivrednika želi da osnuje Poljoprivredu komoru. Za početak će delovati kroz formiranje grupacije primarnih poljoprivrednih proizvođača pri privrednoj komori. Pojedini agroekonomisti se ne slažu sa ovom idejom i predlažu oživljavanje zadrugarstva.
Počelo osnivanje Poljoprivredne komore

Jedan od začetnika ideje formiranja Poljoprivredne komore, poljoprivrednik Branko Vujić, kaže da bi one bili organizovane po ugledu na zapadne zemlje, s prilagođavanjem ovdašnjim uslovima. Njihov zadatak, dodaje Vujić, biće briga o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kroz uključivanje u donošenje novog zakona o zemljištu, posebno u delu izdavanja zemljišta, i borba za izdvajanje više državnih sredstava za podršku ovoj proizvodnji.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije i profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić smatra da bi, umesto formiranja jedne ovakve komore, mnogo bolje bilo revitalizovati Zadružni savez. On smatra da je za razliku od komora, koje su svojstvene preduzećima, zadrugarstvo svojstveno primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na porodičnim gazdinstvima.

Prvi korak u ovakvom organizovanju poljoprivrednika trebalo bi da bude formiranje grupacije pri privrednoj komori, ne samo u Subotici, već i u još 20 do 25 drugih vojvođanskih gradova, odnosno privrednih komora. Formiranje prve grupacije se očekuje do 15. maja.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

2
Uvek u pravu Odgovori
Obavezno da predsednik i te komore bude Vojinović Slobodan pošto on najbolje zna kako se ljudi šalju u komoru, pardon kako se radi u komori.
baco Odgovori
Profesor je u pravu. Komora će favorizovati krupne privatnike i obezbediti im monopol u zakupu državne zemlje. Samo udruživanje mnogobrojnih malih poljoprivrednika u zadruge daje im šansu za opstanak. Na kraju zašto da ne bude i komora i zadruge.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.