Komentara: 4
Pregleda: 6772

Počelo cvetanje ambrozije, alergičnima se savetuje oprez

27.07.2016. u 18:42h
Izvor: Subotica.com
Nakon sezone cvetanja trava koja polako jenjava, sada je i zvanično počelo cvetanje korovskih biljaka što bi kod osoba alergičnih na polen moglo da izazove niz neprijatnih simptoma u narednom periodu.
Počelo cvetanje ambrozije, alergičnima se savetuje oprez

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, od jakih alergena u vazduhu se registruju polenova zrna ambrozije i pelina. Po metru kubnom vazduha, od prošle nedelje beleži se do 10 polenovih zrna ambrozije, a koncentracije veće od 15 polenovih zrna očekuju se već početkom avgusta.

- Ambrozija počinje sa cvetanjem u julu, a periodu pred nama se očekuje kontinuitet emisije polena. Na osnovu desetogodišnjeg proseka, u avgustu se podiže koncentracija preko 15 polenovih zrna po metru kubnom vazduha i tada već reaguju vrlo osetljive osobe. Kako emisija traje po 100 dana, u vazduhu će biti veliko opterećenje. Prošle godine smo 31. avgusta izmerili preko 1000 polenovih zrna po metru kubnom, što je izuzetno visoka dnevna maksimalna koncentracija u vazduhu- kaže biolog u Zavodu za javno zdravlje, Tatjana Škorić i dodaje da je neophodno preduzeti mere za suzbijanje ove invazivne korovske biljke-Pošto se sad već može prepoznati korov, potrebno je da se hitno reaguje i mehanički uništi, jer ukoliko se to ostavi za kasnije, može doći do rasejavanja polenovih zrna u vazduhu.

Ambrozija je opasna polen-alergijska vrsta, čiji cvetni prah izaziva veoma jake i neprijatne reakcije imunog sistema, a prema statistici, uzročnik je u 50 do 60 odsto alergija. Pojačana sekrecija, kijanje, suv kašalj i svrab očiju samo su neki od nažalost, dobro poznatih simptoma koji se javljaju kod osetljivih osoba.

- Ukoliko je osoba na polen određene biljke alergična, ona se može potruditi da ga na neki način izbegne kako bi izostala reakcija imunog sistema.Najpoželjnije bi bilo da se potpuno isključi takav alergen i da osetljiva osoba može da otputuje, što često nije moguće. Najvažnije je zato da se u saradnji sa lekarom, pacijent pripremi na takav period sa odgovarajućom medikamentoznom terapijom. Pored toga postoji i niz tehnika koje se koriste radi zaštite, kao što su redovno čišćenje i održavanje filtera iz klima uređaja, izbegavanje šetnji po vetrovitom vremenu i umesto toga izlaziti nakon kiše kada je koncentracija u vazduhu smanjena, presvlačenje nakon boravka napolju, tuširanje i svakodnevno pranje kose, takođe, mogu pomoći - kaže dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6772
Povezane teme

ambrozija

cvetanje ambrozije

sezona alergija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.